Любопитно

Невролог обясни как COVID-19 влияе на нервната система

„Първият и най-важен симптом, свързан с коронавируса и нервната система, е нарушението на мириса. Вирусът прониква през носната лигавица и оттам по нерва, който е свързан с мириса, отива в централната нервна система. Много е интересно, че в началото на епидемията само 6% се смяташе, че е нарушен мирисът. Сега процентът е 88. Причината за това е, че сега се обърна внимание на тези нарушения и започнаха да се изследват“, обясни началникът на клиниката по нервни заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ проф. Пенко Шотеков в ефира на „Неделята на NOVA„.

Според него 80% от заболелите прекарват вируса много леко – само със загуба на вкус, на мирис, има и случаи, в които няма такива нарушения. Това зависи от степента на заболяването. Загубата на обоняние и вкус отшумява след около 10 дни.

„Трябва да се прави диференциация между видовете главоболие. 65% от жените имат тензионно главоболие, което е различно от това, което имат повечето хора. При COVID-19 главоболието е остро, много по-силно, не се повлиява от лекарства. Причина за това се смята, че са цитокините и химокините. Имунната информация се предава чрез тях. Тези цитокини дразнят мозъчните обвивки, в резултат на което се получава тежкото главоболие, което изпитват голяма част от болните, които имат по-тежка форма на заболяването“, обясни д-р Шотеков.

Смята се, че при между 35% до 75% от по-тежките случаи е засегната централната нервна система. Като при всяка една инфекция, и при COVID-19 има наличие на силно изпотяване и много силна отпадналост.

Целия разговор с д-р Пенко Шотеков гледайте във видеото.

Пулмолог: COVID-19 протича в два етапа

Курц предвижда продължителни масивни ограничения

Роди се бебе с антитела срещу COVID-19

Имунолог: Има връзка между мръсния въздух и COVID-19

Може ли COVID-19 да отключи Паркинсонова болест

Акад. Петрунов: Ако сте болни от ковид-19, не взимайте витамини

СЗО каза какво трябва да се прави по време на пандемия

Вирусолог: Има друг коронавирус с потенциал за пандемия