Днес

Градският транспорт в София ще продължи да се движи след 22 часа

Градският транспорт в София ще продължи да се движи след 22 часа

© Надежда Чипева

Работното време на градския транспорт остава непроменено – до около 23.30 ч и нито една линия няма да спира в 22 ч, съобщиха от Столичната община. Софийският оперативен щаб отхвърли предложението на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) за съкращаване на графика, заради наложените по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса.

Мотивът беше, че колите се движат празни, а това струва скъпо на общинския бюджет. Само за втората половина на март загубите от намаления брой пътници възлязоха на 6 млн.лева, обяви тогава кметът Йорданка Фандъкова.

По-рано днес тя обясни, че след извършени наблюдения през почивните дни след 22.30 ч в метрото се возел по един човек във вагон. Въпреки това идеята на ЦГМ не бе възприета от оперативния щаб. Той се ръководи от Фандъкова и в него участват всички директори на общински болници, представители на СДВР, на Регионалното управление по образованието, Районната здравна инспекция, както и директорите на общинските транспортни оператори.

„Предложената мярка за свиване на работното време на градския транспорт до 22 ч и на крайградския – до 22.30 ч, се прецени, че не помага за здравето на хората, посочи зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев пред Би Ти Ви.

„Още две седмици поне ще е така. Ако системно натоварването е по-малко и имаме основание от медицинска гледна точка, може да променим (да се намалят часовете)“, каза Кръстев.