Днес

Електронното направление за PCR тест от личния лекар е хубаво, но не е готово

Електронното направление за PCR тест от личния лекар е хубаво, но не е готово

© Цветелина Белутова, Капитал

Личните лекари вече формално (от 27 ноември) могат да издават електронни направления за PCR тестове, но технологично това все още не е възможно. Това показа проверка на „Дневник“ в понеделник (30 ноември). Така в момента за пациентите, които имат симптоми и искат да се изследват не за собствена сметка, трябва да отидат до личните си лекари.

Това е частично облекчение, защото до преди няколко дни общопрактикуващите медици нямаха право да дават такива направления (от началото на епидемията досега болните трябваше да отидат до личния си лекар, който да ги насочи към лекар-специалист, който пък да им даде направление за PCR изследване в лаборатория). Това, че направлението обаче все още не може да се издаде електронно, означава, че съмнителните за зараза със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19 – бел. авт.) остават потенциален риск за останалите пациенти пред кабинета на личните лекари, както и за самите лекари, когато отиват да вземат направлението си.

Част от технологията е разработена, но проверката показва, че финализирането на процеса зависи от внедряването от софтуерните фирми, с чиито продукти работят общопрактикуващите лекари. Това предстои без ясен срок.

Електронно направление – не още

„Все още не“ е краткият отговор на общопрактикуващия лекар д-р Николай Колев на въпрос, дали може да издава електронни направления за PCR тестове за коронавирус.

„Няма ги функционалностите в нашия софтуер“, твърди доктор Колев, като обяснява, че всеки личен лекар има договор с частна фирма за медицински софтуер. Фирмите – а те в България са десетки – трябва да нагодят програмите си към правилата на държавата.

„Миналата седмица в петък, в пет следобед получих писмо, че вече го има това, което е изработено от „Информационно обслужване“ (държавната фирма, която работи за изграждането на електронното управление в България – бел. авт.) и да го видят нашите програмисти, за да го правят“, обяснява той.

Личните лекари настояват месеци наред да издават направления за изследвания за COVID тестове, но реализацията се бавеше заради неразбирателства между Здравната каса, „Информационно обслужване“, Министерството на здравеопазването и лекарски организации. На 25 ноември след неколкократни публични обещания на здравните власти, че електронно направление ще има, е бил подписан анекс към Националния рамков договор между Българския лекарски съюз и Здравна каса (споразумението при какви условия се работи). На 27 ноември то беше публикувано в Държавен вестник, с което официално влезе в сила.

За доктор Колев обаче не всичко е изяснено: „Чисто юридически преди да съм подписал договора аз, като индивидуален партньор, не знам, дали имам право да издавам направления. Правя си сметка да звънна в Здравната каса и да ги питам“, казва общопрактикуващият лекар.

На финалния етап остава да се направят и препрограмиранията на частните софтуерни фирми, с които всеки отделен личен лекар работи. „Дневник“ се свърза с представител на „Контракс“, един от водещите системни администратори, създател на програмата „Хипократ“, с която работят някои общопрактикуващи лекари. Служител на фирмата заяви, че са пред завършване на проекта си за електронно направление и предстои във вторник и сряда да му бъдат направени тестове.

Така денят, от който ще започне издаването на електронни направления за PCR изследвания за коронавирус от личните лекари, ще зависи от частните софтуерни фирми и осъществянането на връзката между системите.

Според наблюденията на общопрактикуващия лекар Георги Миндов девет месеца след началото на епидемията, PCR изследванията за инфекцията вече са по-малко търсени от пациентите, за сметка на антигенните тестове. „Първо е по-бързо, след това е по-достъпно и няма задължителна карантина“, обобщава д-р Миндов. По думите му той прави такива изследвания и в кабинета си, които пациентите заплащат, но пък „проблемът му се решава за 16 минути: има ли COVID, няма ли, грип ли е или не“.

Здравните власти акцентират върху важността на антигенните тестове в последно време. Въпреки това резултатите от тях не влизат в официалната статистика. Така пациентите с положителен антигенен тест за коронавирус не подлежат на официална изолация и се разчита на съвестта на хората. (Още за антигенните тестове тук, тук и тук)

И лабораториите трябва да се подготвят

Още в петък в една от манипулационните на лаборатории „Рамус“ е дошъл пациент с направление от личния лекар за PCR изследване. „Направлението ни го снимаха и изпратиха по Вайбър (бел.ред.- приложение за безплатни разговори и съобщения), тъй като електронната система не работи. Ние сме си го въвели ръчно на база на снимката на хартиения носител“, каза пред „Дневник“ д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на лаборатории „Рамус“.

„Може и да имаме проблеми със Здравната каса, заради липсата на хартиен носител да не ни го плати това направление“, обяснява д-р Пенчева с допълнението, че „винаги генерираме загуби, когато има промяна“, свързана с НЗОК. Според нея в манипулационните не връщали пациенти, защото „трябва да тръгнат някак нещата“, а и ставало дума за единични случаи, които искат да си правят PCR изследвания за коронавирус с направления от личен лекар.

По думите на медицинския директор, за да работи системата с електронните направления, трябват четири технологични компонента: разработена система от страната на държавната фирма „Информационно обслужване“; софтуер, с който работят лабораториите; софтуер, с който работят личните лекари; електронни подписи на около 400 служители на лаборатории „Рамус“.

„За да може един наш служител да изтегли по номер направлението, което личният лекар ще издаде дистанционно, трябва да разполага с електронен подпис. Това е решение на здравното министерство и Здравната каса. Нашият служител трябва да се логне в нашия лабораторен софтуер и чрез този подпис. Тогава ще се знае кой в колко часа е изтеглил съответното направление“, обяснява д-р Пенчева.

За направените PCR изследвания за коронавирус с издадено направление, Здравната каса плаща на лабораториите в страната 60 лв. Това е значително по-малко в сравнение с цената от около 100 лв., които трябва да отдели пациент без направление.

„Касата винаги плаща минимума на минимума и ние сме свикнали с това“, твърди д-р Пенчева, попитана как излиза сметката на частна лаборатория при такава значителна разлика. По думите ѝ затова и цената на PCR изследването за хора без направления не може да бъде намалена – тя компенсира общите неуредици, извънредния труд на лаборантите, разходите за нова апаратура и др.

Недялко Калъчев, управител на лаборатории „Цибалаб“, цитира пред „Дневник“ писмо от държавната фирма „Информационно обслужване“, според което до понеделник включително системата около електронното направление е била в тестови режим, а от вторник (1 декември) минава в „продукционен“.

Калъчев е критичен към изискването на държавата служителите в лабораториите да работят с електронен подпис: „Как ще стане тази работа, кога трябва да обучим хората да работят с електронен подпис, какво се прави с него – това са неща, които Здравната каса и „Информационно обслужване“ въобще не ги разбират“.

„Електронен подпис, добре, но къде ще стои той? Лаборантката днес работи в централа, утре в квартал „Младост“ – тя трябва да си носи подписа в нея. И като го забрави, не може да работи. Другият вариант е да я закрепостим и да не мърда“, коментира още Калъчев.

Друга проблем, който може да следва от системата е, че тя не предполага търсене по ЕГН. Това ще означава, че, ако пациентите предоставят грешен код на направлението си, то те няма да могат да бъдат обслужени от лабораторията, освен ако не успеят да се сдобият с правилния код. В обобщение, според него така електронното направление за PCR тест за коронавирус единствено създава последващи затруднения.

Всичко най-важно от деня за коронавируса четете тук.
Кои чужденци няма да могат да влизат в България за още два месеца вижте тук.
Кога идват първите ваксини в България четете тук.
Учениците от кои класове ще имат по-дълга учебна година вижте тук.