Днес

"Ореолът", който спасява човешки животи във Формула 1

"Ореолът", който спасява човешки животи във Формула 1

© Reuters

Клетка, която не само изглежда грозно и затруднява излизането от болида, но е и напълно ненужна“. Това беше само едно мненията за системата „ореол“ (halo от англ.), въведена във Формула 1 през 2018 г. за допълнителна сигурност.

В неделя именно „ореолът“ спаси живота на Ромен Грожан в Гран при на Бахрейн.

Френският пилот на „Хаас“ участваше в зрелищна катастрофа още в първата обиколка, като в опит за изпреварване се закачи в болида на Даниил Квят и излетя в предпазните мантинели. Колата на Грожан избухна в пламъци още в сблъсъка с алуминиевите мантинели, а повторенията показаха как е разделена на две.

Карбоновият монокок с пилота в него и предният мост пробиха мантинелата и преминаха отвъд, а задницата остана от другата страна. След няколко секунди в пламъците Грожан успя да изскочи сам и да се отдалечи невредим.

Последствията за пилота: изгаряния по двете ръце и глезените, но без фрактури и сериозни контузии, както и увреждания на дробовете.

Доказана ефективност

„Имахме много противници при въвеждането на „ореол“, но можем да кажем, че днес това спаси Ромен. Преди години щяхме да говорим за фатален инцидент“, коментира директорът на Формула 1 Рос Браун, който беше един от основните фактори за въвеждане на тази система за сигурност.

„Ореол“ доказа своята ефективност още в първия сезон от въвеждането си. През 2018 г. Фернандо Алонсо и Шарл Льоклер катастрофираха тежко в Гран при на Белгия, като именно системата спаси живота на настоящия пилот на „Ферари“, който тогава беше в „Заубер“.

„Преди години не бях щастлив от въвеждането на „ореол“, но днес съм благодарен на всички, защото заради него аз мога да говоря с вас“, коментира Грожан във видеообръщение от болницата.

Всички експерти се обявиха, че именно системата е основата за оцеляването на Грожан в катастрофата, за която се твърди, че е с около 200 км/ч.

Бързата реакция на маршалите и екипа на Медицинския автомобил на ФИА с пилот Алан ван дер Мерве и доктор Йън Робъртс , който първи се отзова на мястото също помогнаха.

„Никога не бях виждал такъв пожар, а съм във Формула 1 от 12 години. Ромен излезе сам от колата си, което бе изумително след подобен инцидент. Беше облекчение да видим, че е добре“, коментира Ван дер Мерве.

Системите за сигурност

Инцидентът в Бахрейн отново повдигна въпроса за сигурността на пилотите и постоянното подобряване на мерките в последните години. Защитното облекло на състезателите е пригодено да издържа на пламъци и високи температури в рамките на около две минути. Под гащеризоните всички пилоти задължително имат фланелки с дълъг ръкав, които също ги защитават, а под каските си са с чорап.

"Ореолът", който спасява човешки животи във Формула 1

© Reuters

За около 30 секунди в пламъците Грожан се измъква с минимални поражения, а според очевидци визьорът на каската му е бил разтопен.

Катастрофата показа и здравината на монокока, в който са пилотите по време на състезанието. Съвременните болиди са проектирани така, че дори при такъж жесток удар тази част на болида да остане цяла, за да защити състезателя.

„Кадрите от катастрофата на Грожан бяха шокиращи. Ние наистина поемаме рискове, когато се качваме в болида. Можеше да е много по-лошо. Това ни напомня – на нас и на хората, които гледат, че това е опасен спорт. Станалото демонстрира и невероятната работа, която Формула 1 и ФИА са свършили“, коментира след финала световният шампион Люис Хамилтън, който спечели в Бахрейн.