Политика

За първи път у нас пощенска марка за банкноти140 години български лев и 135 г. български банкноти е темата йНа 140-годишнината на българския лев и на 135 години български банкноти  е посветена първата пощенска марка у нас, посветена на темата „Банкноти“.

Пощенската марка

Пощенско-филателното издание бе валидирано днес от главния изпълнителен директор на „Български пощи“  Деян Дънешки, почетния председател на Съюза на българските филателисти Симеон Сакскобургготски и председателя на съюза Спас Панчев.То представлява специален пощенски блок от една пощенска марка в тираж 3600 броя, с номинал 1 лв.

При оформянето на изданието художничката  Люба Томова е използвала фрагменти от знакови български банкноти – лъв от първата банкнота на Княжеството от 1885 г., портрет на Негово Величество цар Симеон Втори от банкнотата от 200 лева в употреба от 1943 до 1947 г., както и характерен сюжет от една от най-често и най-дълго употребяваните банкноти през втората половина на миналия век – 2 лв. от 1962 г.

„Това е първото пощенско-филателно издание у нас, посветено на темата „Банкноти“. Тема, която сближава най-популярното хоби на съвременния свят – филателията с бонистиката или събирането на банкноти като колекционерски обект“ , каза по време на церемонията главният изпълнителен директор на „Български пощи“  Деян Дънешки и пожела успех на новото издание.