Днес

Има ли спасение за къщите-лица на Стара София

Старата къща на ул. "Владайска" е в зона, където са разрешени шестетажни сгради.

© Юлия Лазарова

Старата къща на ул. „Владайска“ е в зона, където са разрешени шестетажни сгради.

Старинна триетажна къща на ул. „Владайска“, зад Министерството на земеделието, горя в нощта на 30 ноември. Тя е част от групов архитектурен паметник в стария софийски център. Само дни преди това, на 25 ноември, пламъци обхванаха друга – Къщата на Шапкарева, на бул. „Скобелев“ 18. Тя е била със статут на недвижима културна ценност, но до 2004 г.

Може да е била запалена умишлено, предположи зам.-кметът по културата на общината Тодор Чобанов. През март Дирекция „Общински строителен контрол“ е издал акт на собствениците, фирма „Фимен“ ЕООД, за да я приведат в безопасен вид. Те са обжалваи, след което в началото на ноември е издадено наказателно постановление, съобщиха от Столичната община.

И двете старинни къщи сега са в зони, където по Общия устройствен план могат да се строят пет и шестетажни сгради. Поради това независимо кой им е собственик, изкушението е голямо.

В съседство до опожарената къща се строиоще една шестетажна сграда.

© Юлия Лазарова

В съседство до опожарената къща се строиоще една шестетажна сграда.

Чак след палежа се разбра, че на едната, тази на бул. „СкаБелев“, статутът на недвижима културна ценност е бил отнет. От кого и защо, попита „Дневник“ Министерството на културата.

Експертен съвет отне статута й, сега по спешност е върнат

„През 2004 г. по искане на собственика къщата (от 2002 г. това е „Фимен“ ЕООД) нейният статут е бил разгледан и тя е била отписана от регистъра с решение от заседание на Експертния съвет на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН), съобщиха от Министерството на културата.

Отново със статут на недвижима ценност е къщата на бул. "Скобелев" 18.

© Юлия Лазарова

Отново със статут на недвижима ценност е къщата на бул. „Скобелев“ 18.

Новината е, че вчера Специализираният експертен съвет за опазване недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) е върнал статута на къщата на бул. „Скобелев“ 18. Той е с категория местно значение. Занапред собственикът ще трябва да получи разрешение от НИНКН за всякакви начинания, включително ремонт и реставрация.

Другата опожарена къща – на ул. „Владайска, се оказа, че е горяла пак преди няколко месеца. Тя е триетажна, а около нея вече има съвсем нови шестетажни сгради. Защо ли?

Зам.-кмет: В подробния план е заложено тя да се премахне

„Тя е част от групова културна ценност, така е записано в Общия устройствен план за цялата зона между ул. „Добруджански рай“ и бул. „Македония“. В нея има седем индивидуални паметници на културата, включително Министерството на земеделието. Цялата зона е обявена за групова ценност през 1986 г.“, разказа Веселин Кирев, зам.-кмет на район „Красно село“.

Според него сега тази зона се застроява с шестетажни сгради, защото така е заложено в Общия устройствен план (ОУП) на София.

„Когато зоната хем е групов паметник на културата, хем в ОУП се залага строителство на шестестажни сгради, съдбата на старинните дву и триетажни къщи е ясна. Още повече, че и в подробния план (ПУП) тази къща е предвидена за премахване“, коментира той.

Арх.Петър Диков: Не е подадена информация за групов паметник там

ПУП-ът е изготвен от бившия главен архитект на София Петър Диков от 2006 г. до 2016 г. Потърсен от „Дневник“, той обясни следното:

„Да, аз изготвих плана на на тази зона през 1997 г. Нямам спомен там да е имало паметници на културата“, обясни арх.Диков. Там винаги е било позволено по-високо строителство, но „тогава вероятно от общината не е подадена информация за тези сгради като групов паметник“, добави той.

Район „Красно село“ подготвя предписание

„През октомври извършихме проверка и изготвихме констативен протокол и установихме, че необитаемата къща на ул. „Владайска“ е собственост на частни лица – 12 наследници на хората, които последно са живяли там допреди 3-4 години“, обясни Росина Станиславова, кмет на район „Красно село“ за „Дневник“. Още тогава е станало ясно, че покривът е пробит и трябва да се ремонтира, защото през зимата къщата може да се разруши.

Тя подчерта, че ако искат да я събарят, собствениците трябва да получат разрешение от НИНКН. „Ако тази къща я няма, там ще изникне шестетажна сграда“, убедена е Станиславова.

Могат ли да се спасят къщите-лица на Стара София

Палежите на Тютюневите складове в Пловдив, на Царските конюшни на бул. „Васил Левски“ в София, както и на тези две къщи са убедили арх.Диков, че става въпрос за умишлени действия.

Ако собственикът не поддържа къща, недвижима културна ценност, и позволи тя да се срути, той трябва да я възстанови във вида, в който е била, припомни той Закона за културното наследство. Същият закон дава право на общината при отказ на собствениците да я ремонтират, тя да извърши реставрацията.

„Общината може да направи ипотека в своя полза, да ремонтира сградата и след това да задължи собствениците да изплащат като кредит тези вложени средства от общината“, разясни Диков. Той се е опитвал да прилага тази законова норма, но никой нотариус не се съгласил да създаде ипотека за чужд имот без съгласието на собственика му. „Има текст в закона, но досега нямам информация някъде да е прилаган“, заключи той.

Друг голям проблем за спасяването на старинните сгради е липсата на заснемане и на технически чертежи. По тази причина много от тях няма как да бъдат възстановени в автентичния си вид, скептичен е арх.Диков.