Днес

Ограничаването на тренировките само на децата е несправедливо

Малкото възможности за физическа активност на закрито остават басейните, тенис кортовете, залите за лека атлетика, където биха могли да се практикуват, безопасно и при спазване на дистанция и дезинфекция, индивидуални спортни занимания.

© Анелия Николова

Малкото възможности за физическа активност на закрито остават басейните, тенис кортовете, залите за лека атлетика, където биха могли да се практикуват, безопасно и при спазване на дистанция и дезинфекция, индивидуални спортни занимания.

p:first-of-type::first-letter { float: none; font-size: 17px; line-height: 1.42em; padding: 0; } ]]> „Дневник“ публикува позицията на Националната мрежа за децата, публикувана на страницата й.

Ние, организациите от Национална мрежа за децата, въпреки че осъзнаваме необходимостта от налагане на по-строги мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19, сме силно обезпокоени от въведените със заповед № РД-01-677/25.11.2020 на Министъра на здравеопазването, рестрикции спрямо възможностите за индивидуални спортни тренировки за деца.

Смятаме, че ограничаването на тренировките за деца до 18 г., но не и спирането им за възрастни, е непропорционална и несправедлива мярка, която наказва без никакво научно и здравно основание децата и младежите до 18 г., които в момента, освен че са откъснати от своята социална среда и са поставени в ситуация на дистанционно обучение, не могат да се възползват и от една от малкото полезни както за физическото, така и за психическото благополучие дейности – активния спорт.

В момента басейните и индивидуалните спортни занимания, с изключение на фитнесите, са

достъпни за възрастни, но са ограничени за деца,

включително и от най-малките възрастови групи. Същевременно, замърсяването с фини прахови частици в големите градове, особено в столицата, ниските температури и ранният час на стъмване правят неподходящи условията навън за тренировки, физическа активност и разходки. Малкото възможности за физическа активност на закрито остават басейните, тенис кортовете, залите за лека атлетика, където биха могли да се практикуват, безопасно и при спазване на дистанция и дезинфекция, индивидуални спортни занимания.

В същото време по-малките деца, които се отглеждат от работещи от вкъщи родители, също нямат възможност да излизат от дома си през деня достатъчно често и да изразходват физическата и емоционална енергия, която се натрупва в тази изключително трудна за балансиране ситуация.

Призоваваме Министерството на здравеопазването да преосмисли своята заповед и да позволи индивидуалните тренировки за деца. Те са от изключителна важност особено за тийнейджърите, които според редица изследвания преживяват най-тежко негативите от промяната в социалното общуване, прекратяване на присъственото обучение и изолацията. Алармираме, че последиците за психичното здраве и равновесие, нанесени по време на изолацията и дистанционното обучение,

ще оставят трайна и трудно изличима следа с непредвидим ефект у много деца,

макар и сега това да не е самоочевидно и те да изглеждат като първата и най-лесна за пожертване социална група.

Напомняме, че в огромната част от европейските страни училищата и детските градини или не са прекратили все още присъственото си обучение, или това е последната форма на социална интеракция, от която са се отказали, след като всички останали канали на разпространение на вируса са били спрени и пресечени. Единствено в България децата и младежите са подложени на изолация първи, на фона на почти изцяло работещи услуги за възрастни.

Надяваме се, че Министерството на здравеопазването и останалите отговорни институции ще преосмислят решението си на база научни данни и медицински обосновани факти за разпространение на заразата, в които основен приоритет е психическото и физическо здраве на децата, а не икономическите интереси на други, приоритетни сектори.