Днес

Последните оспорвани щати обявиха победа на Байдън, Тръмп още обжалва

Последните оспорвани щати обявиха победа на Байдън, Тръмп още обжалва

© Reuters

Аризона и Уисконсин официално обявиха резултатите си от изборите на 3 ноември, според които победител там е Джо Байдън. Това са последните два от шестте оспорвани щата, където кампанията на президента Доналд Тръмп опитваше да отложи или предотврати приключването на броенето с надежда това да обърне резултата в негова полза.

„Сертифицирането“ на резултата е формалност, но вслучая опровергава непрекъснатите неоснователните твърдения на Тръмп за изборни измами, които му откраднали победата.

Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Уилям Бар, който е и един от близките съветници на президента, заяви днес, че министерството му не е открило доказателства за измама в изборите. „До момента не сме видели някаква измама в такъв мащаб, за да повлияе за различен изход от тези избори“, каза той в поредния удар срещу Тръмп по това въпрос.

„Има едно твърдение, което би могло да е системна измама и става дума за това, в което се казва, че машините за гласуване са били настроени така, че да променят изборните резултати“, добави Бар. Има се предвид известен силно ограничен случай, в който на Байдън са дадени повече гласове, но грешката е установена, поправена и гласуването е продължило. Министерството на правосъдието и това на вътрешната сигурностса разследвали това твърдение „и досега не сме установили нищо, което да го потвърди“.

Екипът на Тръмп оттегли – или съдът отхвърли – оспорването на обявяването на резултатите в Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин, Аризона. Новата стратегия са съдебни искове пред Върховния съд в Уисконсин, Джорджия, Мичиган и Невада, които според мнозина юристи и анализатори са с малък шанс за успех.

До момента Байдън е събрал достатъчно гласове на членове на Избирателната колегия, която би трябвало по-късно този месец да се събере и да посочи президента на САЩ от 20 янари 2021 г.

Днес бе оспорена пред върховните съдии на Уисконсин дейността на организаторите изборите в деня на изборите. Хората на президента твърдят, че има нередност при над 221 хиляди бюлетини в щат, където Байдън победи с около 20 хиляди гласа преднина.

Говорител на Върховния съд на щата каза, че няма краен срок кога съдиите ще се заемат с петицията. От 23 ноември насам това е третият подобен ход на Тръмп и нито един щатски съд не се е задействал.