Политика

Радул Костадинов: Косвените жертви на COVID-19 ще бъдат много повечеРадул Костадинов e магистър-фармацевт по образование, съсобственик в аптека “Вира” в столичния квартал Слатина

– Като магистър-фармацевт, какво Ви е наблюдението спрямо поведението на хората? Еднакво ли е с това през март, когато започна коронавирусната епидемия в България?– Факт е, че и тогава, и сега имаше истерия. През март може би тя беше по-бурна, което е разбираемо, тъй като това беше съвсем нова за всички нас инфекция, с много неизвестни. За сметка на това, тази истерия беше по-краткотрайна. В момента положението е много по-опасно и остро. Ако през март хората бяха чували, че имало някъде някой с COVID-19, то сега почти всеки човек има болен от коронавирус в близкото си обкръжение.

Като цяло, една от най-съществената прилики в поведението на хората и от двата периода е презапасяването с определени лекарства. Има едно постоянно търсене на няколко препарата, за които са чули от един или друг източник, че се използват при COVID-19, което смятам за напълно излишно. Според мен голям проблем е това, че в интернет пространството отнякъде се появи нещо като гайдлайн за лечение на COVID-19. Хората започнаха да се водят по него, личните лекари правят копи-пейст на тези препоръки, започва една мантра да се върти. Определено хората и лекарите станаха роби на тези гайдлайни, циркулиращи в интернет.

А това поведение води до един омагьосан кръг, от който сякаш няма излизане. Хората се презапасяват с тези препарати, държат си ги вкъщи, за да имат, ако им се наложи да ги използват. Но заради това презапасяване лекарствата, някои от които наистина животоспасяващи, липсват в аптеките или ако се появят някакви определени количества от тях, те бързо биват изкупени. Знаете ли колко пъти се е случвало пациент да започне назначена терапия с някой от въпросните антибиотици, например? Купува си една опаковка, но лекарят впоследствие казва „Няма да го пиеш 3 или 6 дни, а ще го пиеш 10”. И когато човекът отиде да си купи още 1 бройка от въпросния антибиотик, не може да го намери в никоя аптека.

– Какво се случва в такива ситуации?

– Винаги терапията може да бъде довършена с друг, заместващ антибиотик от същата група. Винаги има решение. Тук е мястото на фармацевта, той трябва да предложи с какво да бъде заменен първият избор, но, за съжаление, в много случаи това не се случва. Аз съм си говорил с много опитен пулмолог относно сегашната ситуация и липсата на конкретните антибиотични препарати. Той ме увери, че другите антибиотици, които са от същата група, вършат абсолютна същата работа. Това е изключително важно да се знае, защото, ако на човек му се наложи да мине на антибиотична терапия, вместо да обикаля по аптеките в търсене на лекарство с конкретно търговско наименование и да заразява околните, може да започне приема на заместващ медикамент и всички тези рискове да бъдат предотвратени.

– А станахме ли по-отговорни към здравето си откакто дойде коронавирусът?

– Според мен цялото поведение на хората, което наблюдаваме – и презапасяването с лекарства, и обръщането на внимание и на най-малкото здравословно неразположение, е най-вече предизвикано от страх. Не мисля, че сме станали по-отговорни. Ето само един простичък пример отпреди няколко дни. Влиза в аптеката едно момче, купува си лекарства, по едно време казва: „Ами аз съм положителен” и на тръгване се обръща и ни пожелава да се пазим. Това според Вас отговорен към здравето човек ли е? Нали не вярвате, че това е единичен случай?

Не липсва и другата крайност. Човек усеща някакви оплаквания, но поради цялата тромавост на здравната система в момента решава да не се консултира със специалист. Казва си: „Къде ще ходя сега да се бутам със заразените, и друг път съм бил зле, ще се оправя сам?!”. А в някои случаи това може да бъде фатално. Да не забравяме забраната за плановите операции и извършването на други важни за здравето процедури, от които много хора са лишени заради настоящата ситуация. За съжаление, косвените жертви на COVID-19 ще бъдат много повече отколкото преките.

– Приемат ли се безразборно витамини и всякакви имуностимуланти и крие ли рискове тази свръхстимулация на имунитета?

– Да, главоломно се пият имуностимулиращи препарати, витамин D, селен, цинк. Тук е изключително важно да обърна внимание, че в един момент може да се получи сврухстимулация на имунната система, което пък да доведе до свръхбурна реакция на организма при заразяване с коронавирус, т. нар. „цитокинова буря”, и много тежки последствия при боледуването. Ето защо хората трябва да бъдат изключително умерени с използването на ехинацея, коластра и други подобни неспецифични имуностимулатори. При прекомерна употреба е доказано, че ехинацеята, например, предизвиква автоимунни заболявания. Защото тя стимулира определени имунни клетки и когато в един момент те станат повече, не се знае в коя посока ще тръгне организмът. Това е особено опасно при деца. Масово хората започват да дават такива имуностимулатори още от най-ранна възраст. Предоставят на детския организъм готов имунен отговор. А той трябва и сам да си изгради защитата, при това постепенно, а не ударно.

– Ако все пак искаме да подпомогнем по някакъв начин имунитета, какъв е правилният подход?

– Трябва да разграничим общия имуностимулатор от имуномодулатора, който е интелигентният подход на имунната стимулация. Трябва да търсим баланса, за да не се стига до цитокиновата буря при коронавирусната инфекция. Да не забравяме, че освен COVID-19, в момента циркулират и много други вируси, съвсем скоро ще зачестят случаите и на сезонен грип. Ето защо трябва да търсим по-интелигентно и по-плавно стимулиране на имунната система, за да можем да си изградим една добра защита от вируси и да осигурим един адекватен имунен отговор в случай на заразяване. Един такъв много добър имуномодулатор е Инфлуцид, например. Той е особено подходящ сега, преди началото на грипния сезон. Инфлуцид е много добре изследван и доказан в практиката препарат. Клинични изследвания на това лекарство доказват именно това, че той модулира имунната система адекватно и балансирано, осигурява неспецифична защита срещу вирусите и прави клетките по-устойчиви на вирусна инвазия. Препоръчвам на моите пациенти да го използват профилактично в дългосрочен план – да се започне още от септември с 3 пъти по 1-2 табл. на ден и да се приема през целия есенно-зимен период. Инфлуцид може да се комбинира с по 2-3 табл. на ден Шуслерова сол №3, която мобилизира защитните сили на организма и също го подготвя за по-бърз имунен отговор при възникване на вирусна или бактериална инфекция.