Политика

Семейството на проф. Чирков благодари на българския народ за обичтаДецата и внуците му изпратиха писмо до 24 часа, в което припомнят завета на именития кардиохирург по една мисъл на Волтер „Живейте щастливо – полезно е за здравето“На 1 декември 2020 г. „24 часа“ получи писмо от семейството на проф. д-р Александър Чирков.

На чудесен български те изразяват огромната си благодарност за обичта към именития кардиохирург.

Ето писмото:

Ние, децата, внуците и брата на проф. д-р Александър Чирков благодарим от сърце на целия български народ за неговата неуморима обич и почит към нашия баща.

Лично благодарим на неговия ученик проф. д-р Николай Димитров за неговия поклон пред баща ни и за поемането на разходите по изпращането му последния му път, както и на г-н Георги Йорданов за иницииране на панихидата за 40 дни от кончината на татко в столичния храм „Св. София“ на 2 януари 2021 г., и на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов за признанието и топлите думи към баща ни.

И разбира се, на всички вас, мили негови и наши приятели, изразяваме нашата дълбока благодарност, че винаги сте го обичали и подкрепяли до последния му дъх.

Благодаръм и на тебе, Лъчо (асистентът на проф. Чирков във Варна – бел. ред.), че до последно беше до баща ни и го пазеше. Благодарим на неговата и нашата Иричек (Ира Иванова, личната асистентка на проф. Чирков в София от 1993 г.- бел. ред.), на чичо Мишо и леля Кики Камбурови (проф. Димитър Камбуров и съпругата му от Варна- бел. ред.), на Вили (бившата главна сестра на болница „Св. Екатерина“ Виолета Стаматова- бел. ред.), на Ангел и Вени (двамата лични шофьори на проф. Чирков- бел. ред.), на господин Кеворк Кеворкян, на неговите верни приятели!

А сега, татко, отивай там, където любовта и младоста те чака, при баба и дядо, при твоите жени и наши майки, Веса (първата съпруга на проф. Чирков- бел. ред.) и Мариане (втората съпруга на проф. Чирков- бел. ред.), при чичо Божидар Чилингиров, Коста и леля Пенка, при Горица, твоята племенница, тази добра лекарка от Лом, която в служба на болните почина три дни след тебе от коронавирус и тръгна за там, при твоите лели и чичовци и братовчеди!

Ти можеше да живееш така, татко, както Волтер, който искаше да бъде щастлив, защото е полезно за здравето.

Помогни и на нас малко да можем това!

Дано да можем в моменти на гняв, омраза, завист, отмъщение и лоши или тежки мисли да се сещаме за Бог и за тебе и за твоята мъдрост!

Нашата благодарност към българския народ за вярата и любовта към баща ни!