Днес

Академията "Гонкур" отличи футуристичен трилър

"Аномалията" е осмият роман на математика Ерве Льо Телие.

© Скрийншот от youtube.com

„Аномалията“ е осмият роман на математика Ерве Льо Телие.

Писателят Ерве Льо Телие е носител на най-авторитетната френската литературна награда „Гонкур“ за романа си „Аномалията“ – футуристичен трилър, съобщи БНР, позовавайки се на Франс прес.

Ерве Льо Телие е на 63 години. Той е математик по образование, бивш журналист, а „Аномалията“ е осмият му роман.

„Човек никога не очаква награда като „Гонкур“. Първо, не пише, за да я спечели, а след това не си представя, че е възможно да я получи“, каза авторът.

Един от героите в „Аномалията“ е писател на име Виктор Мизел, а някои от критиците разпознават в него самия Ерве льо Телие.

Решението за наградата беше обявено от президента на академията „Гонкур“ Дидие Декуен. Заради пандемията журито не заседава в парижкия ресторант „Друан“, а във формат видеоконференция.

Наградата „Гонкур“ се дава от 1903 г. и носи само престиж – тя е дотирана със символичните 10 евро, но за сметка затова наградената книга се превръща автоматично в бестселър.

Другата авторитетна френска награда „Рьонодо“, която е алтернатива на „Гонкур“, е за Мари-Елен Лафон (58). Тя е отличена за романа си Histoire du fils („Историята на сина“).

Ерве Льо Телие и Мари-Елен Лафон не са издавани на български. По традиция носителите на „Гонкур“ биват превеждани следващата година.