Политика

До 31 март може да не се плащат кредити (Обзор)БНБ прие решение, асоциацията на банките работи по реда за отсрочванеМораториумът върху плащанията на кредитите заради кризата от COVID-19 се удължава до 31 март 2021 г., прие УС на БНБ.

В съобщението на централната банка се казва, че управителният ѝ съвет на 2 декември е решил, че ще спазва гласуваните от Европейския банков орган (ЕБО) насоки за законодателните и частните мораториуми върху плащанията по кредити.

Според тях новият краен срок на прилагане на мораториума се удължава с 6 месеца от предходния 30 септември. За самите кредитополучатели максимало допустимият срок на отсрочванията е 9 месеца, като в тях се включва и вече одобреното отлагане по съответния заем.

От съобщението на БНБ става ясно, че отново има правна възможност на база на гласуваните в ЕБО насоки и съобразно определените в тях условия да бъде разгледан за утвърждаване евентуален нов проект на Асоциацията на банките в България за удължаване на частния мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка с пандемията. Банките следва да подсигурят необходимия им ресурс за евентуално бъдещо влошаване при плащането на кредитите.

От банковата асоциация обявиха, че управителният ѝ съвет работи по изготвяне на промени в одобрения от БНБ и приет през април 2020 г., с промени през юли 2020 г. “Ред за отсрочване и уреждане на изискуемите задължения към банки и дъщерните им дружества”.

Измененията в документа в кратки срокове ще бъдат представени на УС на БНБ. След това банките ще предложат на клиентите си, изпитващи затруднения заради COVID-19, нови възможности за отсрочване на задължения.