Любопитно

Може ли COVID-19 да надвие грипа в Европа тази зима

Д окато европейците се готвят за мрачна зима с надвисналата заплаха от увеличаващия се брой случаи на COVID-19, минималният брой регистрирани случаи на грип досега дава лъч надежда, пише Reuters.

Данните, налични в Европа от началото на октомври,

когато обикновено започват да нарастват случаите на грип, отразяват малките числа грипни зарази в южното полукълбо по-рано тази година.

Водещ германски вирусолог каза кога ще изчезне коронавирусът

Някои лекари смятат, че комбинацията от карантини, носенето на маски и миенето на ръце изглежда пречат на разпространението и на грипа. Те обаче предупреждават, че данните трябва да се следят, защото пикът на сезона на грипа все още предстои.

Според Flu News Europe, съвместната мониторингова платформа на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и Световната здравна организация, която събира проби от 54 европейски региона, само един човек е диагностициран с грип измежду 4 433 теста, извършени в периода 28 септември – 22 ноември.

Проф. Витанов: Времето на вируса изтича

Тези данни означават ниво на разпространение на грип от 0,02 процента, което е доста под прага от 10 процента, който от СЗО се смята за епидемия при грип.

По същото време миналата година този дял е бил 15%. 

Докато учените предупреждават, че пандемията от новия коронавирус е ограничила тестовете за грип, ниските нива досега са глътка въздух за правителствата и здравните власти, които се опасяват от потенциална смъртоносна двойна пандемия от COVID-19 и грип, която би затруднила още повече болниците през зимата.

Математик за COVID-19, кога ще изчезне вирусът

„В която и да е друга типична година, на този етап щяхме да сме свидетели на стотици случаи на инфлуенца в Европа и другаде по света“, казва Бруно Лина, старши вирусолог в „Оспис сивил дьо Лион“, управляваща 13 болници в третия по големина град във Франция. 

„Действията, предприети за предотвратяване на разпространението на COVID-19 са много ефикасни и срещу грип и други респираторни вируси“, добави той.

Лина и още двама експерти изтъкват възможното въздействие на „вирусната интерференция“, известна още като суперинфекциозна резистентност – механизъм, при който излагането на вирус предизвиква имунен отговор, който е смъртоносен и за други патогени.

Коронавирус: Математик прогнозира спад на новите случаи у нас

„В случая това означава, че коронавирусът в момента запълва пространството така, че прави много трудно, ако не и невъзможно за други респираторни вируси като този на грипа да съществуват съвместно с него“, каза Лина.

Сезонните грипни вируси причиняват между четири и петдесет милиона инфекции всяка година и до 70 000 европейци годишно умират от усложнения, свързани с грипа, предимно възрастни хора и други рискови групи. Смъртните случаи от Ковид-19 засега надвишават 370 000.

Д-р Симидчиев обясни има ли повторно заразяване с коронавирус

Няколко учени предупреждават, че всеки успех в ограничаването на разпространението на COVID-19 също така би намалил и вирусната интерференция, която държи настрана грипа засега. Инфекциите от грип обикновено бележат пик в първите седмици на годината в Северното полукълбо. Тази година в Европа този пик бе през февруари.

Докато много правителства разхлабват ограниченията, за да позволят празнични събирания по Коледа и Нова година, здравните власти се страхуват, че това ще затрудни борбата с пандемията. 

Другата несигурност произтича от нивата на ваксиниране срещу грип. Според експерти в Европа броят на ваксинираните срещу грип варира много въпреки кампаниите, които насърчаваха хората тази година да се имунизират срещу грип възможно най-рано.

Малкият брой регистрирани инфекции досега могат да разубедят онези, които още не са се ваксинирали, казва Едуард Хил, изследовател в университета на Уорик.

Малкото случаи на грипни инфекции са предизвикателство и пред производителите на ваксини, докато се готвят за сезон 2021/2022 г. Всяка година в края на февруари СЗО издава препоръка до производителите кои щамове да използват при подготовката на ваксини срещу грип за следващия сезон за Северното полукълбо.

Как действа ваксината срещу Covid-19, опасна ли е

Водещи производители като „ГлаксоСмитКлайн“, „Санофи“, „Абът“ увеличиха доставките за региона средно с 30 на сто тази година в очакване на повишено търсене, макар че в някои страни имаше и недостиг.

„Като се има предвид, че случаите на глобално циркулиращ грипен вирус е невероятно нисък, СЗО може да не разполага с хилядите положителни грипни проби, на които обичайно разчита, за да подбере щамовете за ваксина“, каза Матю Даунъм, експерт в работната група по грипа към европейската асоциация на фармацевтичните индустрии и асоциации.

Той не изключва СЗО да отложи решението си до март, което би затруднило производителите.