Днес

С 2.4 млн лева за реклама правителството ще спасява зимния туристически сезон

С 2.4 млн лева за реклама правителството ще спасява зимния туристически сезон

© https://pamporovo.me

Министерски съвет одобри увеличение с 2 435 000 лв. на максималния размер на разходите, които могат да бъдат поети през 2020 г по бюджета на Министерството на туризма. Увеличението ще позволи на министерството да постави началото на масирана рекламна кампания за популяризиране на зимния туризъм в България, както на вътрешния, така и на целеви за страната ни пазари. Рекламната кампания е част от програма за спасяване на зимния туристически сезон и стабилизиране на българския туристически бизнес в условията на епидемия от COVID-19.

Международната рекламна кампания ще бъде насочена главно към съседните на България страни, чиито граждани могат да посетят страната ни с автомобили. Имайки предвид, че авиокомпаниите в момента не осъществяват редовни полети, а всички чартърни програми от Германия, Великобритания и Израел бяха спрени в последния месец, то възможността за туристическо посещение с автомобил се явява изключително важно предимство на туристите от балканските страни. Това е една от причините рекламата за зимния туристически сезон да бъде насочена главно към гражданите на Румъния, Гърция, Турция, Сърбия и Република Северна Македония.

В началото на ноември по време на заседание на Консултативния съвет по туризъм, министър Марияна Николова обяви, че промотирането на дестинация България ще се осъществява преди всичко онлайн, разчитайки на гъвкави и иновативни подходи. За мото на кампанията за предстоящия зимен сезон бе избрано „Зимните спортове укрепват Вашето здраве“. Николова тогава цитира икономисти, според които между 60% и 80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните курорти този сезон, а прогнозираните загуби в зимния туризъм се очертават около 250 млн. лв.

„Чужденците са повече от половината туристи в зимните ни курорти. Очакваният отлив е за наполовина по-малко приходи спрямо миналата година“, обявила Николова.

През миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел обяви, че ще търси решение на ниво Европейски съюз за затваряне на зимните курорти през този сезон заради епидемията от коронавирус. Ако подобно нещо се случи, загубите за България ще бъдат над 1 млрд. лева, каза по темата Марияна Николова.