Политика

Учени разработват назален спрей срещу COVID-19Учени от университета на Пенсилвания в сътрудничество с биотехнологичната компания „Регенерон“ проучват дали технология, разработена за генна терапия, може да намери приложение в назален спрей, който да предпазва от зараза с новия коронавирус, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Идеята е да се използва отслабен вирус като транспортно средство, който да доставя генетични инструкции до клетките в носа и гърлото, които на свой ред да произведат мощни антитела, възпрепятстващи проникването на вируса SARS-CoV-2 в човешкото тяло.„Предимството на нашия подход е, че не изисква компетентна имунна система, за да е ефективен“, казва ръководителят на изследването Джеймс Уилсън от университета на Пенсилвания.

Понастоящем технологията се тества върху животни и Уилсън вярва, че ако бъде успешна, тя може да осигури на хората около шест месеца защита от еднократна доза, впръскана в носа. Назалният спрей може да служи като допълнение към ваксини, които скоро могат да бъдат одобрени.

Изследователите обясняват, че обикновено само имунните клетки създават антитела, което прави идеята им особено новаторска.
Тъй като коронавирусът навлиза в белите дробове през носа, спреят може да спре инфекцията по пътя й.

От университета на Пенсилвания и компания „Регенерон“ се надяват да завършат проучванията си върху животни до януари, преди да поискат разрешение от американското Управление за контрол на храните и лекарствата да започнат изпитания с хора.