Любопитно

За първи път TIME избра "Дете на годината"

А мериканското списание „Тайм“, което ежегодно избира „Личност на годината“, през тази година създаде нова категория „Дете на годината“.

Това е 15-годишната изследователка в областта на високите технологии Гатанджали Рао.

През 2020 г. списанието си партнира с канал Nickelodeon, за да избере Рао от 5000 американски деца на възраст 8-16 години в категорията „Дете на годината“, което според него трябва да служи като „барометър за оценка на нововъзникващите лидери сред най-младото поколение на Америка“.

„Списание „Тайм“ избира „Личност на годината“ през последните 92 години.

През 2019 г. 16-годишната Грета Тунберг стана най-младата „Личност на годината“ и първата победителка под 25 години. (Вижте и във видеото по-горе)

„Нейното движение за борба с изменението на климата на фона на други младежки движения през последните години, променящи света, показа, че днес младите хора имат огромно влияние и че използват това влияние, за да формират свят, който отговаря на тяхната визия“, пише редакцията на списанието.

Тази година специално създадена комисия избра петима финалисти.

Тези деца „помагаха с изхранването на хората в криза, разработиха играчки за деца с увреждания и инициираха дебати за расовата справедливост“, отбелязва изданието.

Комисията обаче била най-впечатлена от постиженията на Рао:

„Рао не само изследва научни инструменти – като изкуствен интелект и технологии за откриване на въглеродни нанотръби – но и ги използва за решаване на проблеми в ежедневието, като тормоз по интернет и замърсяване на водата“.

Всеки от петимата финалисти ще получи парична награда от компанията „Viacom“, притежател на Nickelodeon. 

TIME обяви Грета Тунберг за „Личност на годината”

Проговорилите за сексуалното насилие са „Личност на годината“ през 2017