България

Кодзиас за българите: Шовинисти! Още живеят в Коминтерна

Посланиците на ЕС вчера отново не успяха да постигнат договор за решение за започване на преговори с Република Северна Македония. България продължава да настоява нейните искания, свързани с историята, да бъдат включени в текста, което не се приема от другите членки на ЕС, пише македонският вестник „Курир“. Консултациите продължават в опит да се постигне консенсус до министерския Съвет на 8 декември и да се деблокира ситуацията, която държи като заложник не само евроинтеграцията на Македония, а и целия регион, пише още вестникът.

Скопие продължава да гледа с оптимизъм, че ще се намери решение с България, признава, че времето до срещата е кратко, но се надява до последния момент на позитивно решение, информира БТА.

Еврокомисарят за разширяването Оливер Вархей обаче не е оптимист, че преговорните рамки за Република Северна Македония и Албания ще бъдат приети и двете страни ще започнат преговори за членство в ЕС тази година, пише вестник „Нова Македония“.

Според Вархей шансовете да се намери решение за започване на преговори със Скопие и Тирана са малки, макар ЕК и германското председателство на ЕС все още да работят със страните членки. Еврокомисарят посочи, че регионалното сътрудничество и добросъседските отношения са ключове за напредъка към ЕС и направи оценката, че има още много да се работи по вътрешните реформи, регионалното сътрудничество и укрепването на икономиките.

Вестникът цитира и статия на бившия гръцки външен министър от радикалната левица Сириза Никос Кодзиас за „Независимата балканска информационна агенция“, под заглавие „Позицията на българския шовинизъм в македонския въпрос създава сериозен проблем“, в която пише за българското вето, критикува позициите на София и тези на част от гръцката десница. Кодзиас смята, че е създаден сериозен проблем в региона поради „шовинистичното откопаване на македонския въпрос от радикалните националисти от България“. Според него „българските шовинисти живеят във времето и пространството и в ерата на Комунистическия интернационал“.