България

Мария от „Борат“ ще прави филми за българи

Мария Димитрова, българката, която плени света с ролята си в „Борат 2“ и се превърна в най-известната млада актриса за часове, е открита от българин. Той не е кой да е, а Юлиян Костов, българският актьор, който от години участва в кинопродукции в САЩ и Лондон и който е сред първите българи, пробили с кино на Запад. Сега двамата планират да продуцират оригинални филми с български истории и български герои.

„През последните години съм намерил много кастинги и за българи, а и за чужденци от всякакви възрастови групи. Всичко това съм го правил без заплащане, но с „българската кауза“ в сърцето. Откриването на невероятната Мария Бакалова за „Борат 2“ е плод на тази кауза“, разказа той пред „Дойче веле“.

До там се стигнало, след като кастинг режисьорката Нанси Бишъп, с която Юлиян работи от години, го помолила да помогне с кастинг за България за главна роля във високобюджетна холивудска комедия, пише bg-voice.

„Нито тя, нито аз знаехме кой е проектът или пък свързаните с него хора. Тогава бях в Лос Анджелис и въпреки 10-те часа разлика, за три дни

успях да намеря 70 актриси

които отговаряха на изискванията, и ги организирах да ми пратят видеокастинг“, спомня си той. А Мария Бакалова, която за малко да не изпратила кастинг, се откроявала от самото начало. „Седмица преди първия й скрийн тест в Лондон поговорихме и решихме да работим заедно. Така станах неин мениджър и ментор и преживяхме заедно травматизиращия кастинг процес, който продължи с месеци. Другото е история“, разказва Юлиян.

Той е категоричен, че фурорът, който Мария заслужено предизвика, е наистина феноменален – не само за българка, но за която и да е изгряваща звезда през последните години. Първо, защото тя беше първият български артист под номер 1 в платформата за филми IMDb, но и защото тя се превърна в един от най-обсъжданите хора в света за цял месец. А това, убеден е Юлиян Костов, на фона на забързания новинарски поток, е наистина много забележително.

Той споделя и че двамата с Мария стартират нова инициатива заедно. „Наскоро тя подписа договор с влиятелната агенция CAA със седалище в Лос Анджелис“, обясни менторът.

Паралелно с развитието на кариерата й като актриса, двамата планират да започнат да продуцират оригинални филми и сериали с фокус върху български и международни истории и герои, но

направени за световния пазар

„Пробивът й показа на Холивуд, че светът наистина е жаден за таланти от различни части на света и че акцентът и чуждият език са сила, а не пречка. Как може вече някой да го отрече? „Борат 2“ е най-гледаният филм за 2020-та и в центъра на успеха му е българка“, не крие щастието си Юлиян.

Според него големият проблем в България е липсата на далновидност – както у правителствата, така и у бизнеса. „Талант, умения и ум не ни липсват – липсва визия за развитие и вяра, а е толкова просто: иновации в образователната система, инвестиции в младите и утвърждаване на българската древна и модерна култура чрез изкуство, наука и спорт“, категоричен е той.

Мария не е единственото откритие на Юлиян Костов. Той от години помага на български артисти да пробият на Запад.

„През последните години отбелязваме редица сериозни успехи зад граница. Нещата отнемат време, но всеки проект, независимо колко е малък, допринася за всеобщия успех и вече има много български актьори и в Лондон, и в Лос Анджелис, и по целия свят. Когато аз започнах да се занимавам с актьорско майсторство през 2012 година, почти нямаше такива примери освен Христо Живков. Казват, че една птичка пролет не прави, но Христо Живков и Христо Шопов в „Страстите Христови“ наистина допринесоха много. Успехите – като например на Захари Бахаров в „Игра на тронове“, се виждат от младите и те си позволяват да мечтаят. Знам го, защото често получавам съобщения и впоследствие съм ставал ментор на доста млади български актьори, които се опитват да пробият в Лондон“, споделя българинът. Той не крие, че винаги се е възхищавал на

работата на Бербатов и фондацията му

и е мечтал един ден и той да е в позиция да вдъхновява и да помага. „И така започнах освен с производството на филми да се занимавам с организирането на майсторски класове в България с една от най-добрите нови американски школи. Исках актьорите в България да видят различен начин на работа – една, да я наречем “антитехника“, с индивидуален подход и използваща разбираем съвременен език“, обяснява Юлиян.

Неговата идея е един ден да направи академия в България, която не само да подготвя невероятни актьори, но и да им предоставя инструментите за успех – за да могат международните възможности да станат достъпни за повече българи.

А какво го вдъхновява днес?

„Мария Бакалова! Тя за мен е потвърждение, че съм на правилния път, и е доказателството за това, в което винаги съм вярвал и за което съм се борил: че българин може да бъде световна сензация с уменията и смелостта си“.

Костов е убеден, че не бива само далечното ни минало да е повод за национална гордост. „Войните в 21-ви век вече не са за земя, а за вниманието на потребителя. Нека мислим глобално – вече имаме „излаз“ и това е само началото. Имаме причина да мечтаем, да се гордеем и да се мобилизираме“, категоричен е той.