Любопитно

Откриха "дупка" в iPhone, която дава пълен контрол

П роблемите с киберсигурността на iPhone са рядкост, но когато се случат, са доста впечатляващи. Експертът Иън Биър от Google Security Project съобщи, че е открил сериозна уязвимост в множество устройства с iOS, съобщава The Verge.

Съдят Apple в четири държави за умишлено забавяне на смартфоните

„Дупката“ позволява на хакери да получат пълен контрол над дадено устройство от разстояние. Те могат да видят всички данни, да следят имейли и съобщения, да изтеглят снимки и клипове от телефона. Дори има възможност да използват камерата и микрофона на устройството за подслушване.

Apple ще плати $113 млн. заради бавни iPhone-и

Проблемът е свързан с протокола AWDL (Apple Wireless Direct Link). Той създава мрежа от устройствата, която се използва от функции като AirDrop и други. Чрез него хакерите биха могли да получат контрол на iPhone и дори да активират протокола, ако той е бил изключен.

Биър казва, че използването на уязвимостта не е лесно. На него са му били необходими шест месеца докато разгадае проблема и успее да намери начин да го реализира.

Добрата новина е, че Биър е уведомил Apple за проблема още през пролетта на тази година, а компанията го е отстранила чрез софтуерен ъпдейт през месец май. Компанията коментира, че повечето потребители на iOS вече използват версии на платформата, където проблемът е отстранен.

Какъв ще е ефектът от iPhone върху навлизането на 5G

Apple представи 4 нови модела на iPhone, всички с 5G

За хората с по-стари устройства, които вече не получават ъпдейти за iOS, рискът остава, но Apple казва, че уязвимостта може да се приложи само, ако хакерите са в същата WiFi мрежа. За сега няма данни, че пролуката е била позната и използвана от хакерите.

Apple представи първите лаптопи със собствен процесор

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.