Любопитно

Почина Валери Жискар д’Естен

Б ившият президент на Франция Валери Жискар д’Естен почина на 94 годишна възраст. Той е издъхнал в дома си в Централна Франция, заобиколен от семейството си, съобщава Би Би Си (BBC), цитирайки АФП.

По време на 7-годишното си управление от 1974 до 1981 г. проевропейският политик либерализира законите за развода, абортите и контрацепцията.

Неговият аристократичен стил му печели репутация на самоуверен човек и технократ.

След като губи президентските избори през 1981 г., спечелени от социалиста Франсоа Митеран, Жискар д’Естен дълго храни надежди да се върне в Елисейския дворец, докато не осъзнава, че не разполага с нужната подкрепа.

Жискар д’Естен създаде близки отношения с бившия западногермански канцлер Хелмут Шмит и заедно те положиха основите на единната европейска валута – еврото, създавайки Европейската валутна система.

Президентът Валери Жискар д"Естен с министър-председателя Жак Ширак
Президентът Валери Жискар д“Естен с министър-председателя Жак Ширак
Източник:
GettyImages/Guliver

Той беше инициаторът на годишните срещи на върха на групата на най-развитите индустриални държави.

Година след избирането му се състои първата от тях, във формат Г-6: САЩ, Германската федерална република, Япония, Великобритания и Франция, като Италия е поканена на срещата в качеството си на председател на тогавашната Европейска икономическа общност. През 1976 г. Италия става официален член заедно с Канада и се появява Г-7, а през 1998 г. към групата се присъединява и Русия (Г-8), припомня АФП.

По-късно в живота си Жискар Д’Естен обичаше да се представя като великия старец на френската политика. Като един от най-младите президенти на Франция, той имаше по-дълга политическа кариера, след като напусна президентския пост, отколкото преди да влезе в Елисейския дворец.

Валери Мари Рене Жорж Жискар д’Естен

е роден на 2 февруари 1926 г. в Кобленц, в окупираната тогава от Франция Германия. Баща му е бил държавен служител, който е работил за френските окупационни сили, докато майка му е потомка на френския крал Луи XV чрез една от любовниците му.

Обвиниха 94-годишния Валери Жискар в сексуално посегателство

Почина бившият канцлер Хелмут Шмит