Политика

СЗО: Ваксините срещу COVID-19 може да променят значително ситуациятаРегионалният директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа Ханс Клуге прояви днес сериозен оптимизъм, що се отнася до ваксините срещу COVID-19, предаде Ройтерс.

Ваксините откриват феноменални перспективи и може да променят значително ситуацията с пандемията, заяви Клуге на пресбрифинг в Копенхаген, където е базирана СЗО-Европа, посочва БТА. В същото време той предупреди, че се очаква първоначално доставките да бъдат много ограничени и призова страните да решат кои групи от населението да бъдат ваксинирани приоритетно.

СЗО вече спомена за „нарастващ консенсус“, че първо трябва да бъдат ваксинирани възрастните хора, медицинските работници и хората с придружаващи заболявания.

Вчера Великобритания стана първата държава, одобрила ваксина срещу вируса, причиняващ COVID-19 – ваксината на американската компания Пфайзер (Pfizer) и германската Бионтех (BioNTech), взимайки преднина в световната надпревара за започване на може би най-важната програма за масова ваксинация в историята. Британският премиер Борис Джонсън нарече това „глобална победа“, макар да призна, че има логистични предизвикателства за ваксиниране на цялото 67-милионно население на страната.

Регулаторите в САЩ и ЕС проучват данните от изпитанията на същата ваксина, но все още не са дали своето одобрение.

Вчера СЗО каза, че е получила от Пфайзер и Бионтек информация за ваксината и преценява дали може да даде разрешение за „спешно използване“. Това би било ориентир отделните страни да одобрят прилагането на ваксината на национално равнище.