Политика

Япония остава без автомобили на бензин и дизел след 2035 г.Правителството на Япония възнамерява до 2035 г. да въведе по-строги правила за регулиране на вътрешния автомобилен пазар, за да изключи от продажба бензиновите и дизеловите автомобили, съобщи телевизия NHK.

Според плановете на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността, желаещите да си закупят нов автомобил ще могат да избират единствено между хибрид, електромобил и автомобил на водород, предаде БГНЕС.Тези мерки са част от стратегията на Токио за нулево отделяне на въглероден диоксид и други парникови газове в атмосферата до 2050 г. Целите бяха обявени по-рано от премиера на Япония Йошихиде Суга.

В момента на японския автомобилен пазар се предлагат достатъчно много хибридни модели, които са елемент от производството на всички автомобилни производители. Електромобили за масово потребление засега се произвеждат в ограничено количество.

Водещият автомобилен концерн „Тойота Мотор“ за момента не произвежда електрически автомобили, но предлага различни варианти с хибридни и водородни двигатели. Компанията вече обяви плановете си до 2025 г. да изтегли от вътрешния пазар колите си, които работят само на бензин и дизел.