Днес

Sofia DocuMental: "Радиомълчание", или колко трудна и опасна може да е битка с фалшивите новини

Съвсем скоро, на 10 декември, започва „нулевото издание“ на международния филмов фестивал за документално кино Sofia DocuMental, който ще поднесе на българската публика специална селекция от 15 филма по изключително важни и социално значими теми. Фестивалът ще продължи до 18 декември, но заради мерките за ограничаване на пандемията ще се проведе изцяло онлайн.

В 18.00 часа на 10 декември, Международния ден за правата на човека фестивалът ще бъде открит с швейцарско-мексиканската копродукция „Радиомълчание“ за известната мексиканска журналистка и радиоводеща Кармен Аристеги. През 2015 година Аристеги е уволнена, но с подкрепата на над 18 милиона слушатели тя създава онлайн канал, в който продължава борбата си срещу фалшивите новини, корупцията във властта и търговията с наркотици.

Прожекцията на филма ще се осъществи с подкрепата на посолството на Швейцария, а след нея в 19.30 часа на фейсбук страницата на събитието ще има и дискусия на живо, модерирана от Ирина Недева (Асоциацията на европейските журналисти), със специални гости режисьорката на филма Хулиана Фанхул и журналистите Силвия Великова (БНР), Росен Босев („Капитал“) и Полина Паунова („Свободна Европа“). Първите 100 регистрирали се тук за дискусията ще имат възможността да гледат филма безплатно. След това той ще бъде достъпен за гледане на stream.documental.bg срещу закупуването на билет.

Организатори на фестивала са Балкански документален център-София и Фондация „Конрад Аденауер“, а „Дневник“ е медиен партньор на събитието и всеки ден до началото на фестивала ще представя на читателите си трейлър на един от най-интересните филми от фестивала.
Гледайте трейлъра на „Радиомълчание“, а още за фестивала може да научите тук и тук.