Любопитно

БСП: Съвсем умишлено провалихме заседанието

Л ипса на кворум прекъсна последното за седмицата пленарно заседание на депутатите, предаде БГНЕС.

Поисканата поименна проверка от БСП показа по-малко от 121 депутати, участващи в заседанието – в залата или чрез видео-връзка, което принуди председателят Цвета Караянчева да го прекъсне.

Така опозицията за втори път успя да стопира прокарването на промени в Кодекса на труда, предвиждащи увеличението на часовете извънреден труд, които днес управляващите вкараха за обсъждане като извънредна точка в дневния ред.

„Опозицията за пореден път умишлено саботира работата на Народното събрание“, ядоса се председателят Караянчева, която обвини левицата и в това, че с действията си прекъсна и предстоящия след законодателната част на заседанието парламентарен контрол.

„Колегите, които са в клинично състояние, участват, за да осигурят на вашата група кворум, за да има парламентарен контрол“, обърна се тя към депутатите от левицата, визирайки своите колеги, участващи в работата на законодателния орган от вкъщи и дори от болничното легло.

„Дано от БСП да сте доволни, разбира се и ДПС, които също отсъстват от залата“, каза още Цвета Караянчева.

БСП съвсем умишлено провали заседанието на Народното събрание, но не поради внушенията,

които председателят на НС отправяше, че опозицията не иска парламентарен контрол, а за да не се гледа точка 5, която беше включена извънредно днес, за Кодекса на труда“, заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов на брифинг в парламента. 

Той коментира, че с промените в Кодекса на труда управляващите се опитват да отнемат трудови права на работещите и да увеличат извънредния труд от 150 на 300 часа.

„Парламентарен контрол в последния месец, в два от петъците изобщо нямаше, а в другите два петъка беше изключително много осакатен“, каза още Проданов. 

„От БСП ще използваме всички парламентарни способи, за да защитим трудовите права на работещите и за да спрем този мракобесен Кодекс на труда да бъде приет“, заяви и Надя Клисурска от левицата.