Политика

Грижата за децата в сезона на вируситеКак да действаме при първи симптоми на вирусна инфекция

Интервю с д-р Любомира Любенова, педиатър и хомеопатД-р Любомира Любенова е общопрактикуващ лекар със специалности Детски болести и клинична хомеопатия. Има следдипломни квалификации в различни области – ваксинопрофилактика, алергии, ехография, Шуслерова терапия, Бахова терапия, психология и др.

– Какви вируси ни атакуват в момента и как да разграничим COVID-19 от друг вид инфекции?

– При пандемия рядко има място за други вируси, но при децата в настоящата обстановка може да се срещнат риновируси, аденовируси, ротавируси, вирус на Ебщайн Бар и дори варицела. Вирусните инфекции имат клинични разлики с коронавируса и лекарите ги търсят, за да ги разграничат. Например, при риновирусите е силно изразена хремата, докато общото състояние не е толкова засегнато, при аденовирусите –има ясно изразени увеличени лимфни възли и т.н. Поставянето на диференциална диагноза е задачата на лекаря. Затова споделяйте с него всичко, което се е променило в здравословното състояние на всеки от семейството.

– Как да действат родителите, когато забележат обичайните първи признаци, че детето се разболява – хрема, пресипналост, втрисане?

– При тази епидемична обстановка, когато децата се разболеят, е много важно да останат у дома си и при възможност – изолирани от членове на домакинството, попадащи в рискови групи.

Добре е да се започне лечение с препарат с етиологична насоченост – срещу вируси, простуда, стрес. Аз обичайно препоръчвам Инфлуцид и родителите на моите пациенти го включват веднага, с по 1 табл. на 1-2 часа. Добро начало при първи симптоми на вирусна инфекция е и Шуслерова сол №3, която подпомага имунния отговор и стопира възпалителния процес. Приема се по 1 табл. през 15-30 мин. Добре е да се включи също витамин С, който е антиоксидант, да се приема пробиотик, да се следи за доброто оводняване при фебрилитет. Следва разговор с лекар за уточняване на диагнозата и при необходимост – насочване за допълнителни изследвания и т.н.

– Трябва ли да се плашим от повишената температура и кои са най-добрите начини да я овладеем?

– Високата температура е симптом, показващ, че тялото се бори успешно с инфекцията. Добре е да се контролира, без обаче да се прекалява с антипиретиците. Както вече казах, много е важен приемът на достатъчно течности. А за регулирането на температурата могат да помогнат Шуслерови соли №3, №5 и №8, които се редуват с по 1 табл. през 15-30 мин. Разбира се, че се прилагат и антипиретици при нужда, но те са необходими при много висок фебрилитет и при рискови групи – с анамнеза за фебрилни гърчове, епилепсия, при кърмачета. Помагат и хладни компреси и душове. Температурата показва,че организмът на болния всъщност има добра реактивност. Тя ни помага да оздравеем,но не бива да ни изтощава прекалено.

– В какви случаи е препоръчително детето да се тества за коронавирусна инфекция?

– Изследване за коронавирус при болни деца се налага в няколко случаи: първо, при невъзможност те да бъдат изолирани от рисковите групи (възрастни, хронично болни или близки с много придружаващи заболявания). Тест се прави и ако развият някои по-тежки симптоми, които са характерни за Ковид-инфекция или при съмнение за пневмония. В зависимост от ситуацията, също така, се тестват болни деца с хронични заболявания, както и ако в семейството има повече от един болен. Препоръчително е да се направи тест и при деца от рискови групи, които за момента са видимо здрави, но са били в контакт с болен от Ковид-19.

– За какви ключови признаци да следим, когато сме били контактни с болен от Ковид-19, но за момента не сме болни и нямаме оплаквания?

– Ковид-инфекцията протича различно. От заболяване с леки симптоми като умора, дразнене в гърлото, диария, зачервени очи до разгърната клинична картина с пневмония или съдови увреди на редица органи. Добре е да не неглижираме симптоми като общ дискомфорт, умора, леко подкашляне, а веднага да се консултираме и да започнем навременна терапия още през първата седмица. На този етап – спрямо симптомите – добро действие имат препарати като Цинабсин, който лекува ефективно хремата, или Тонзилотрен – при оплаквания от болки в гърлото. При силна отпадналост препоръчвам Шуслерова сол №5. Хомеопатичното лекарство Арника D6 също е важно в тази ситуация – с ежедневен прием, който осигурява протекция на всички съдове в организма, а нарушеното състояние на кръвоносните съдове е причина за по-тежко боледуване с усложнения при Ковид-19.

Витамин D, цинк и Шуслерова сол №3 ще подкрепят вродения имунен отговор на организма, но без да го хиперстимулират. Ако все пак сме пропуснали този момент и сме много отпаднали, бледи, имаме задух, има коремни болки при децата или раздразнителност, трябва веднага да направим рентгенова снимка.

– Има ли подходяща превенция за защита от вирусите?

– Разумната превенция е поддържане на баланс в нашето тяло на витамини, микроелементи, течности, енергия. Основно е доброто балансирано хранене с качествени, пресни храни. Много движение – във всякакви форми. Забавления – за да имаме баланс и на емоции и мисли. При децата е много важен и допълнителният прием на витамини, защото те често преминават през периоди на леки заболявания, безапетитие, страхове. Но с витамините и имуностимулантите не бива да се прекалява – приемайте ги за кратко след боледуване или друг стрес. При Ковид-инфекция или друг агресивен вирус, напр. грип, спрете имуностимулантите в острата фаза на заболяването.

– Извън витамини и медикаменти – как можем да подкрепим организма, за да се предпазим от инфекции през зимата?

– Тази зима ще е по-различна за децата, тъй като голяма част от времето ще бъдат в домовете си. Донякъде така ще се предпазят от вирусите, но… Липсата на свеж въздух, на ходене на открито, на преки контакти с връстници, епизодите на боледуване от обичайните вируси – всичко това ще компрометира баланса на тялото, мислите и емоциите. След като премине периодът на изолацията у дома, те ще бъдат по-податливи към вируси и други дразнители .Тогава може да се очакват по-изразени реакции, по-често боледуване.

Моят съвет, за да се избегне това е: осигурете повече уют и сигурност в дома, повече усещане за любов и подкрепа. Мисля, че приказките, разговорите и съвместните занимания ще ви помогнат. Направете дневен режим на детето – това води до сигурност , а и ритмите в ежедневието са важни за организма. Спортувайте заедно – ежедневно с леки упражнения. Забавлявайте се. Така ще бъдете здрави!