България

Гърция и ЕС планират да заменят лагера Мория до септември 2021 г.

7200 мигранти, които са временно настанени, след като препълненият гръцки лагер Мория изгоря, може да очакват ново постоянно настаняване до септември 2021г., след като Европейската комисия и Гърция постигнаха съгласие по план за нов лагер, предаде ДПА.

Припомняме, пожар изпепели лагера Мория на остров Лесбос през септември, засягайки 12 300 души. Много от тях бяха прехвърлени в континенталната част на Гърция, някои в страни от ЕС, а други бяха прехвърлени в лагера Кара Тепе също на остров Лесбос.

Правозащитни организации изразиха дълбока загриженост за условията в този лагер и липсата на инфраструктура, подходяща за студените зимни месеци. Новият център за мигранти ще има по-добри условия в сравнение с Мория, съобщи ЕК. Ще има жилищен район с контейнери, медицински контейнери за здравни грижи, места за отдих и сглобяеми къщи за образование.

Организацията „Оксфам“ заяви обаче, че планираният център, проектиран за 5000 души, не е достатъчно голям, за да осигури достойни условия, пише БТА.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че новият център ще осигури прилични условия за мигрантите и бежанците, които пристигат, а също ще подкрепя общностите на гръцките острови.