Любопитно

ЕС и Великобритания не се договориха за Brexit

И днес не беше постигнатото отдавна чаканото споразумение за бъдещите търговски отношения между ЕС и Великобритания. Преговарящите от двете страни на поредния рунд в Лондон заявиха, че правят пауза в разговорите, за да могат да разговарят с политиците и да получат указания как да продължат, предаде Ройтерс.

Това става по-малко от 4 седмици преди Великобритания окончателно да излезе от орбитата на ЕС на 31 декември. Двете преговарящи страни заявиха, че разговорите са блокирани по три основни теми и всяка от тях настоява за отстъпки от другата, за да може да се договорят по-благоприятни правила за търговията между тях.

„След едноседмични интензивни преговори в Лондон двамата главни преговарящи се съгласиха днес, че още няма условия за споразумение поради значителните различия по търговските правила, държавното регулиране и риболова“, заявиха в обща декларация Мишел Барние от ЕС и Дейвид Фрост от Обединеното кралство.

Те се договориха да направят пауза, за да могат да информират своите ръководители за състоянието на преговорите. Утре председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британският премиер Борис Джонсън ще обсъдят създалата се ситуация, съобщиха те.

Ако двете страни не успеят да постигнат споразумение, 5-годишният процес на Брекзит ще завърши с икономически, търговски и финансов хаос в цяла Европа и извън нея, което е кошмарен сценарий за бизнеса и инвеститорите.

Германската канцлерка Ангела Меркел предприе инициатива, за да помогне за постигането на „компромис“, който ще позволи да бъде финализирано търговското Брекзит споразумение без допълнителни усложнения, съобщи британският в. „Гардиън“ (Guardian).

Говорителят й Щефен Зайберт, заяви по-рано през деня, че Меркел е признала правото на всяка страна да има своите „червени линии“, но винаги може да се намери място за компромис.

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние потвърди, че условията за сделка с Великобритания след Брекзит не са били изпълнени при последния кръг от преговори „поради значителни различия относно равноправните условия, управлението и риболова“.

Барние добави, че в събота председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и британският премиер Борис Джонсън ще обсъдят настоящата ситуация в преговорите и перспективата за бъдещото им развитие. По-рано през деня беше съобщено, че Барние е намекнал за възможността преговорите между Брюксел и Лондон да продължат през следващата година.