Днес

За 90% от лекарите COVID-19 не е основание за антибиотици

p:first-of-type::first-letter { float: none; font-size: 17px; line-height: 1.42em; padding: 0; } ]]> 90% от общопрактикуващите лекари не смятат, че появата на COVID-19 е основание за назначаването на антибиотици. Това показват резултатите от онлайн анкета, на която са отговорили близо 700 общопрактикуващи лекари.

„Ние сме поставили въпрос за антибиотиците и за всеобща наша радост, резултатите показват, че колегите не злоупотребяват. На въпроса дали появата на заболяването е основание за назначаване на антибиотици около 90% са отговорили „категорично не“, заяви пред БНТ доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Според него антибиотиците се сатанизират и назначаването им в подходящ момент е съвсем обосновано.

Според анкетата, хората се свързват с личните лекари между втория и петия ден. Доцент Киров призова да се обръщат към лекарите още на първия ден, защото това има значение за идентификацията на вируса. Данните от анкетата показват и, че масово общопрактикуващите лекари смятат, че бързите антигенни тестове трябва да бъдат употребявани като еквивалент, т.е., пациентите да могат да бъдат хоспитализирани при усложнения, на базата на тези тестове.