Днес

Клиенти спасяват бар, като авансово си плащат питиетата

Клиенти спасяват бар, като авансово си плащат питиетата

© Reuters

Изправен пред перспективата да затвори заради пандемията от коронавируса, уютен бар за тапас в центъра на Мадрид призовал клиентите си в емоционално видео в края на октомври да му помогнат да продължи да съществува, като плащат предварително за храна и напитки, информира „Ройтерс“.

През изминалите пет седмици El miniBAR е получил 40 хил. евро от около 400 лоялни клиенти, които са предплатили за храна и напитки с надеждата да ги консумират по-нататък, когато се върнат в бара.

Собственикът Начо Бустос поддържа списък, а клиентите просто трябва да дадат телефонния си номер, за да може след това съответната сума да бъде приспадната.

„El miniBAR е почти като втори дом за мен, така че идеята е страхотна. Приканвам хората да се включат в инициативата, за да спасят малкия бизнес в града“, каза Иван Лопес, един от „донорите“.

Барът, в близост до площад Пласа Майор, освен това раздава подаръци на желаещите да помогнат – бутилки с шампанско, маски с неговото лого и цветни ръчно изработени саксии като украсяващите фасадата му.

Клиенти спасяват бар, като авансово си плащат питиетата

© Reuters

С над 1.67 млн. заразени с коронавирус, над 46 хил. смъртни случая и зависима от туризма икономика, Испания е сред най-силно засегнатите страни в Европа. Баровете, ресторантите и хотелите понасят тежестта на правителствените ограничения, включващи карантина и вечерен час, припомня „Ройтерс“.

„Честно казано, справяме се зле. Имаме много проблеми, нямаме клиенти, разходите ни са високи и не искаме да уволняваме 17-те души, които работят тук,“ казва Бустос във видеоклип в социалните мрежи, който показва празни маси в стаите. Едва половината персонал в момента работи, а другите са временно освободени и вземат едва малка част от заплатата си от правителството. Работата обаче се е подобрила.

„Миналата седмица забелязахме, че има повече клиенти, може би защото бяха сложени коледни лампички. Най-много искам броят на заразяванията да намалее, така, че хората да искат да излизат със семейството и приятелите си,“ каза Бустос.

Клиенти спасяват бар, като авансово си плащат питиетата

© Reuters