Днес

Конгресът задължи президента на САЩ да санкционира Турция заради С-400

Конгресът задължи президента на САЩ да санкционира Турция заради С-400

© Associated Press

Американският парламент задължи президента Доналд Тръмп да въведе в рамките на няколко седмици санкции срещу лица, които имат отношение към придобиването от Турция на руската зенитна ракетна система С-400. В договореният между двете камари на Конгреса текст на закона за бюджета за отбрана на САЩ е отделено специално място за това в част 1241.

В нея се описва, че не по-късно от 30 дни след влизането на закона в сила (преди това той трябва да бъде подписан и от Тръмп) президентът трябва да обяви налагането на мерки срещу всеки, който съзнателно е участвал в сделката за С-400. Причината е, че според конгресмените и сенаторите това действие на Анкара е „значителна транзакция“ съгласно Закона за контриране на американските противници чрез санкции (CAATSA). Това засяга всеки, който има някаква връзка по тази сделка с представител или посредник на отбранителния или разузнавателния сектор на Руската федерация.

Санкциите трябва да са срещу физически лица, а не срещу власти, както и не бива да засягат внос на стоки.

Мотивите са, че така ще се гарантира, че Турция остава ключов съюзник и важен военен партньор на САЩ с принос за НАТО и американските мисии, като предоставя подкрепа за военните операции и логистични нужди на САЩ, както и:

– да се отблъскват враждебни действия срещу НАТО от Русия или друг съперник

– да продължи работата със съюзниците в алианса за посрещане на ангажиментите им за въздушна защита, включително с адекватни и ефективни инвестиции в национална отбрана

– да се поддържат и засилват демократичните институции и практики във всички страни от НАТО, съгласно Договора за Северноатлантическия съюз

– да помогне на съюзниците в НАТО да придобиват модерно и съвместимо със стандартите на НАТО военно оборудване и да намаляват зависимостта си от такова от бившия СССР и Русия

– да развива възможностите за засилване капацитета на страните от НАТО да контрират зловредното руско влияние.

Изискването според закона за бюджета за 2021 г. е президентът да наложи поне 5 от 12-те вида санкции, описани в член 235 от CAATSA.

В текста е описано и при какви условия могат да се отменят наложени санкции. Това става не по-рано от една година след въвеждането на ограниченията, но след като президентът представи в ресорните комисии на Конгреса доказателства, че „правителството на Турция или който е да е, действащ от негово име, повече не притежава системата С-400 или неин наследник“.

Другите две словия са такива системи повече да не се използват и поддържат на турска територия от руски граждани или действащи от името на Русия или руския отбранителен сектор, както и президентът да е получил основателни уверения от Анкара, че правителството няма да се ангажира или да позволи чужд гражданин да се ангажира от негово име с дейности, подлежащи на санкции съгласно CAATSA.

Този закон от 2017 г. определя, че всяка страна, сключила голяма оръжейна сделка с Русия, може да бъде санкционирана от Вашингтон.

През лятото по време на дебата за това дали да бъде санкционирана Турция ключовият сенатор в групата на републиканците Джон Тън предложи в закона за отбранителния бюджет да се запише възможност САЩ да купят от Турция системите С-400, струващи 2.5 млрд. долара. Идеята беше това да стане чрез програмата за ракетни покупки на Пентагона и така да се предложи алтернатива на президента Реджеп Тайип Ердоган да излезе от ситуацията, заради която страната му бе отстранена от прозиводството на авангардния боен самолет F-35.

Това нямаше да е необичайно, защото САЩ традиционно купуват чуждестранна технология и биха могли да проучат С-400 и да тестват тактическите си схеми, коментира Джим Таунсенд, бивш служител на министерството на отбраната за отношенията с Европа и НАТО.

Но в крайна сметка в закона NDAA влезе текста на републиканеца Джим Риш, председател на сенатската комисия за международни отношения и известен критик на Ердоган.