Днес

Костадин Ангелов: Ще използваме цялата сила на държавата ваксината да стигне до всеки

Костадин Ангелов

© Правителствена информационна пресслужба

Костадин Ангелов

Твърдо сме решени да изправим цялата сила на държавата и целия ресурс, така че ваксината срещу коронавируса да достигне до всеки български гражданин,“ – това заяви в предаването „Панорама“ на БНТ министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

По думите му това включва не само логистиката, която държавата ще осигури, но и всеки гражданин да бъде навреме информиран и да му бъде разбираемо обяснено за ползите от всяка една от ваксините.

Попитан защо не е записано в закона, както предлагаше БСП, че ваксините са безплатни и доброволни за хората, отговори, че това е обективна истина, няма нужда да се записва в закон и така България да създава прецедент в ЕС.

Ангелов обясни факта, че България е на първо място по смъртност от COVID-19 с това, че страната е в челните места и по разпространение на много от придружаващите заболявания, например сърдечно-съдовите. Той се ангажира като министър да представи план за здравето на нацията с линия на човешкия живот от раждането до смъртта и необходими здравни събития в областта на профилактиката.

Проблемът с коронавируса може да е първата или последната възможност, около която всички политици да се обединят и да не търсят политически дивиденти, призова той.

Министърът обеща, че до края на годината ще има и електронна рецепта, и електронно направление.

Запитан за недостига на легла в болниците за болните с COVID-19, министърът отговори, че няма информация за такъв проблем на национално и локално ниво, включително болни се транспортират от една област в друга.

В отговор на въпрос защо не се приемат за меродавни резултатите от антигенните тестове, отговори, че това не среща разбиране от професионалистите както в България така и в Европа.