Днес

Кратки новини: Над 2.5 млрд. лева за подобряване на енергийната ефективност в сградния фонд

Кратки новини: Над 2.5 млрд. лева за подобряване на енергийната ефективност в сградния фонд

© Юлия Лазарова

p:first-of-type::first-letter { float: none; font-size: 17px; line-height: 1.42em; padding: 0; } ]]> „Кратки новини“ е рубрика на „Дневник“, в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.

С над 2.5 млрд. лева ще се подобрява енергийната ефективност на сградите

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова съобщи по време на дискусия по Националния план за възстановяване и устойчивост на България (стълб „Зелена България“), че над 2.5 млрд. лева са заделените в плана средства, с които се цели подобряването на енергийна ефективност в сградния фонд, предава БТА. В края октомври вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че краен срок за ползване на парите е 2026 година. Тогава той добави, че е нужно е да се мисли за фотоволтаични системи и използването на хидропомпи, а не само за смяна на дограми и саниране на сградите.

В Програмата за енергийна ефективност на сградния фонд има три компонента – енергийна ефективност за жилищни, публични и промишлени сгради. Най-големият дял – 1.7 млрд. лева са за финансиране на енергоспестяващи мерки в многофамилните и еднофамилните жилищни сгради. За подобряване енергийната ефективност на публични сгради, средствата са над 417 млн. лева. подобряване на енергийната ефективност на промишлени сгради, като за целта ще бъдат осигурени около 282 млн. лева.