Политика

Проф. Христова: Когато се ваксинират рисковите групи, ще има спад на заболелите„Ваксинирането е важна стъпка за ограничаване на пандемията. Дори с 95% ефективност да са и дори имунитетът да не е траен – определено това е изходът от пандемията. Когато се ваксинират основните рискови групи, ще има голямо снижение на заболелите“. Това каза проф. Ива Христова – зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в предаването „Още от деня“ по БНТ. 

Тя допълни, че се очаква след Нова година да пристигнат първите ваксини и да започне ваксинирането на рисковите лица.По думите й ваксината е огромна стъпка, но не трябва само на нея да се разчита. „От Националния център по заразни и паразитни болести много внимателно следим заболеваемостта. Мерките трябва да продължат, иначе оптимизма ни ще се окаже временен“, предупреди тя.

Според нея по-строгите мерки дават добър ефект.

„Това е доказано във всички страни, в които те бяха приложени. Напълно уточнена е зависимостта между затягането на мерките и намаляването на броя на заболелите, което е важно предвид, задъхващата се здравна система, каза още проф. Христова.