Любопитно

Самолечение предизвика кръвотечение при пациенти

И ма случаи на пациенти, пристигнали в Спешния център в Дупница, с кръвотечение, вследствие на грешно самолечение с аспирин вкъщи, разказват в „Здравей, България“ по NOVA.

„Аспиринът е медикамент, който се разпространява в аптечната мрежа. Като лекарствено средство той се продава със съответната писмена инструкция. В нея е изрично посочено как трябва да се взима и какви са страничните ефекти“, обясни д-р Красимир Орозов от ЦСМП – Дупница.

Според лекаря аспиринът не може да бъде определен като безобидно средство за лечение.

„Когато се злоупотреби с определено лекарство, има странични ефекти. Тези при аспирина могат да бъдат различни. При здрав човек може да предизвика раздразнение на стомашната лигавица, което да се прояви в различна симптоматика, дори и болка. Ако човек има язва, например, аспиринът може да доведе до голямо раздразнение, болка и кървене“, добави д-р Орозов.

Лекарят препоръча пациентите да се консултират със своя личен лекар преди да започват прием на лекарства.

Спешният център в Дупница има много заразени медици. Там лекари и медицински сестри правят всякакви жертви в името на това медицинската помощ за хората в града да я има.

„В момента отсъстват петима лекари, шест медицински специалисти, санитарка и шестима шофьори, които са с коронавирус. Натовареността е доста. Пациентите обаче са обслужени“, каза старшата сестра Йорданка Иванова.

Повече вижте във видеото. 

COVID-19: Откриха решаващ индикатор за вероятното тежко протичане

COVID-19: 3280 нови случая, много починали

Швеция казва, че няма нужда от маски

„Катастрофата“: лекарите на Балканите са на ръба

Тя е на 102 г., преживяла е испанския грип и е победила COVID-19 – два пъти

СЗО актуализира насоките си относно носенето на маски

Учени посочиха най-честия източник за заразяване с COVID-19