Днес

Сигнали на граждани предизвикаха внезапна проверка на ТЕЦ "Република" в Перник

Сигнали на граждани предизвикаха внезапна проверка на ТЕЦ "Република" в Перник

© Неделчо Деветаков, „Фейсбук“

Публикации в социалните мрежи и сигнали до зеления телефон на екоинсепкцията в Перник предизвикаха внезапна проверка на ТЕЦ „Република“ в града. От снимки във „Фейсбук“ и коментари на граждани става ясно, че около 9 и около 11 часа от комините на централната е излизал гъст сив пушек.

През февруари ТЕЦ „Република“ в Перник попадна сред централите, за които Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро да извърши незабавна проверка дали не горят нерегламентирано отпадъци. Другите проверени тецове бяха „Бобов дол“, „Брикел“ и „Сливен“. И четирите централи се свързват с бизнесмена с интереси в енергетиката Христо Ковачки.

Пред „Дневник“ бившият изпълнителен директор на „ТЕЦ Република“ Любомир Спасов, който от два месеца е на чело на ТЕЦ „Бобов дол“, коментира, че на площадката на централата в Перник има само въглища и няма как да е горено нещо друго. Гъстият дим той обясни или с временен технически проблем, или с разпалването на котлите.

До края на деня резултат от проверката не беше обявен.