Любопитно

COVID-19 и ваксините, какво предвиждат държавите

В четвъртък регионалният директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа Ханс Клуге прояви сериозен оптимизъм, що се отнася до ваксините срещу COVID-19, предаде Ройтерс.

Ваксините откриват феноменални перспективи и може да променят значително ситуацията с пандемията, заяви Клуге на пресбрифинг в Копенхаген, където е базирана СЗО-Европа.

В същото време той предупреди, че се очаква първоначално доставките да бъдат много ограничени и призова страните да решат кои групи от населението да бъдат ваксинирани приоритетно.

СЗО вече спомена за „нарастващ консенсус“, че първо трябва да бъдат ваксинирани възрастните хора, медицинските работници и хората с придружаващи заболявания.

ЕС

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще заседават присъствено в Брюксел следващата седмица, съобщи днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Мишел предупреди, че ще бъде необходимо държавите от ЕС да предприемат действия срещу очакваната вълна от дезинформация, свързана с ваксините срещу ковид. Прозрачността за доставките на ваксините зависи от Европейската комисия, която сключва предварителните споразумения с производителите, посочи председателят на Европейския съвет.

РУМЪНИЯ

Лекарят Валериу Георгица, координатор на румънската национална кампания за ваксинация срещу COVID-19, представи днес подробности от стратегията за ваксинация, одобрена вчера от Върховния съвет за национална отбрана, съобщи телевизия Диджи24.

Той съобщи, че ще бъдат създадени между 850 и 900 центъра за ваксинация в цялата страна, плюс мобилни каравани, а целта е за шест месеца да бъдат ваксинирани 13 милиона румънци, което би осигурило колективен имунитет.

„Ваксинирането е право, не е задължение“, подчерта Георгица, като добави, че в Румъния ще бъдат използвани само ваксините, одобрени от Европейската агенция за лекарствата, които ще отговарят на всички стандарти за сигурност и ефективност.

„Стратегията на Румъния за ваксинацията е напълно съвместима с всички препоръки на ЕС и Световната здравна организация (…) Имаме задължението да проведем прозрачна и открита комуникационна и информационна дейност, така че хората да имат всички информации, за да решат дали да се ваксинират или не“, посочи той.

Георгица заяви, че в цялата страна ще бъдат открити 850-900 центъра за ваксинация, като целта е във всеки такъв център да се ваксинират по 5000 души месечно, така че за шест месеца да бъдат ваксинирани около 13 милиона души. Това би означавало, че 60-70 процента от населението е ваксинирано, което би осигурило колективен имунитет и съответно връщане към нормалността, посочи той.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ 

От името на 300 000 възрастни граждани на Република Северна Македония Съюзът на сдруженията на пенсионерите призова днес пенсионерите да бъдат сред първите, които ще бъдат ваксинирани срещу COVID-19 в страната, предаде агенция МИА.

В отворено писмо съюзът призова държавата да даде предимство на пенсионерите при ваксинирането, като посочи, че много от тях живеят с хронични заболявания и имат по-слаба имунна система.

В писмото се казва също, че възрастните хора навсякъде по света са признати за една от най-уязвимите групи в условията на пандемията от коронавирус.

КИПЪР

Кипър предвижда да получи първите дози ваксина против коронавирус до края на годината, в рамките на разпращането им в целия ЕС, щом бъде дадено одобрение, съобщиха от кипърското министерство на здравеопазването, предаде АФП.

Производителите Астра Зенека и Пфайзер/Бионтек се ангажираха да започнат доставките на ваксина за страните от ЕС през декември, каза Зои Доротея Пана, съветник в кипърското министерство на здравеопазването.

Предвидено е Кипър да получи 119 024 дози от Астра Зенека през декември и 48 955 дози от Пфазер/Биотек. Кипър е поръчал общо около 1,8 милона дози ваксина от тези компании. Договор с Модърна не е подписан.

Първо ще бъде ваксиниран болничният персонал и хората, страдащи от тежки заболявания.

Ваксинирането няма да е задължително, заяви министърът на здравеопазването Константинос Йоану.

Кипърското правителство одобри план, който предвижда чужденците, желаещи да посетят острова, да могат да влязат в страната и без PCR тест, ако имат доказателство, че са ваксинирани против Ковид-19.

Тази мярка е част от плана за възобновяване на полетите към Кипър. Вестник „Сайпръс мейл“ пише, че решението влиза в сила от 1 март 2021 г., когато чужденци ще могат да влизат в страната без PCR тест, но щом кацнат на острова, трябва да представят доказателство, че са ваксинирани.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

В сряда Великобритания стана първата държава, одобрила ваксина срещу вируса, причиняващ КОВИД-19 – ваксината на американската компания Пфайзер (Pfizer) и германската Бионтех (BioNTech), взимайки преднина в световната надпревара за започване на може би най-важната програма за масова ваксинация в историята. Британският премиер Борис Джонсън нарече това „глобална победа“, макар да призна, че има логистични предизвикателства за ваксиниране на цялото 67-милионно население на страната.

Британската национална здравна служба ще започне да изпълнява програмата си за ваксиниране срещу коронавируса от вторник, след като бъдат доставени първите дози от ваксината, предаде ДПА, като цитира изпълнителния директор на службата Крис Хопсън.

Британският премиер Борис Джонсън нарече програмата най-голямата кампания за ваксиниране в британската история.

Около 800 000 допълнителни дози от ваксината, която ще бъде използвана по програмата, се очаква да пристигнат в страната следващата седмица. До края на годината ще бъдат доставени милиони дози.

РУСИЯ

Най-малко един час ще трае процедурата по ваксиниране в 70-те московски поликлиники, където започва утре масово прилагане на руския препарат „Спутник V“.

Ваксината за всеки пациент трябва да бъде предварително размразена, а само това отнема 15 минути, защото веществото се съхранява при минус 18 градуса, съобщава руският в. „Комерсант“.

По думите на кмета Сергей Собянин първи ще получат ваксина учителите, социалните работници и медиците в Москва. Ще бъдат ваксинирани граждани на възраст от 18 до 60 години без хронични заболявания, нестрадали от остри респираторни вирусни инфекции през последните две седмици и неполучавали други ваксини от месец насам. Властите впрочем не обясниха как ще проверяват последните две обстоятелства, посочва изданието.

От днес на сайта на московския кмет и на столичното правителство започна записване за ваксиниране срещу коронавируса. 

Дистанционното записване се въвежда след съгласуване с правителството на Руската федерация с цел проверка на огромния механизъм за масово ваксиниране.

От петък цялата информация по въпроса ще се публикува на сайта mos.ru.

В близките седмици, щом пристигнат по-големи партиди от ваксината, списъкът на получателите ще бъде разширен, казват руските власти.

Президентът на Русия Владимир Путин нареди от следващата седмица да започне масово ваксиниране и първи да бъдат осигурени с препарата гражданите от рисковите групи. В Москва по думите е създадена цялата необходима технологична и организационна верига за целта, подготвени са складове и хладилни инсталации, а персоналът е преминал специално обучение, посочват руските власти.

ФРАНЦИЯ

Ваксинирането срещу COVID-19 във Франция ще бъде безплатно за всички, обяви днес френският премиер Жан Кастекс. Той каза, че около един милион души ще бъдат ваксинирани приоритетно през януари, предаде Франс прес.

Правителството е предвидило 1,5 милиарда евро в бюджета за социалната сигурност на страната за догодина за тази първа безплатна ваксинация, каза Кастекс. Той поясни, че ваксинирането ще става на три етапа.

Стратегията за ваксиниране на населението ще бъде представена от правителството на парламента през настоящия месец. Кампанията по ваксиниране ще започне с две ваксини, които ще бъдат на разположение в края на декември или през януари, след като френските и европейските здравни власти издадат разрешения за ваксините, разработвани от Пфайзер и Бионтех и от Модерна.

Кастекс освен това препоръча на трапезата за празниците в края на месеца да има до 6 възрастни. В тази бройка не се включват децата.

ПОРТУГАЛИЯ

Португалското правителство пък обяви днес национален план за ваксиниране на населението срещу COVID-19, предаде Ройтерс. Ваксинацията ще е доброволна и безплатна и властите се надяват, че по време на първия етап на кампанията близо 10 процента от населението ще бъдат ваксинирани.

Приоритет ще бъде отдаден на хората над 50 години с други болестни оплаквания, като сърдечно-съдови заболявания или белодробни проблеми, както и на здравните работници, военните и служителите на силите за сигурност, а също и на служителите в старческите домове и интензивните отделения.

Първата фаза на ваксиниране трябва да протече между януари и февруари. Но тя може да се удължи и до април, ако има закъснения в плановете. Ваксините ще се поставят в 1200 пункта в здравните центрове в страната. Във втората фаза ще бъдат ваксинирани около 2,7 милиона души.

Португалия ще купи 22 милиона дози от ваксини срещу Ковид-19 на стойност 200 милиона евро. Страната е подписала договори в тази насока с 6 компании производители, сключили вече договор с Европейската комисия.

БЕЛГИЯ

Белгийските власти представиха днес националната стратегия за ваксинация срещу ковид. Правителството вече съобщи, че ваксинирането започва от 5 януари догодина.

Първи ще получат ваксина хората, настанени и работещи в социалните домове, здравните работници, хората над 65 години и онези от 45 до 65 години, които страдат от хронични заболявания. Следващи ще бъдат заетите в т. нар. основни дейности (които не могат да работят от дома). Предстои да се уточнят списъците на хроничните заболявания и на основните дейности, уточняват местни медии.

Предвижда се след март догодина количествата произвеждани ваксини да нараснат и от началото на лятото да започне ваксинирането на хората извън посочените групи. В следващите седмици се очакват доставки от ваксината на „Пфайзър“, а скоро след това и от „Модерна“. Белгия сключи договори за доставка на над 20 милиона дози ваксина също с „КюрВак“, „АстраЗенека“, „Джонсън и Джонсън“.

Другата епидемия, която се шири във Франция

Кунчев: Първи сме по смъртност, Ангелов обясни защо

Приеха реда, по който ще се ваксинираме

Другата епидемия, която се шири във Франция

Конспирациите за COVID-19, в които българите вярват

Тренд: 45% от българите няма да се ваксинират срещу COVID-19

Facebook ще трие невярна информация за ваксините

Трима президенти на САЩ ще се ваксинират срещу COVID-19 на живо пред камерите