Днес

Ако броим и антигенните тестове, заразените ще достигат 6 хил. на ден, обяви Кантарджиев

Ако броим и антигенните тестове, заразените ще достигат 6 хил. на ден, обяви Кантарджиев

© Юлия Лазарова

Случаите на новозаразени с коронавирус могат да достигнат до 6 хил. души на ден, ако към данните от PCR тестовете се прибавят и тези от бързите антигенни тестове. Това се разбра от интервю на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев за Би Ти Ви.

Официалните данни се отчитат на базата на направените PCR тестове, които са единствените признати в България. Държавата не дава официална статистика за резултатите от бързите антигенни тестове, въпреки че техният брой нарасна от началото на ноември, когато започнаха а се използват освен в частните лаборатории, и във фургоните за триаж пред болниците, както и в COVID центровете в поликлиниките.

Кантарджиев обясни, че експертите в България не възприемат приравняването на антигенните с PCR тестовете. Подобно мнение изказа и здравният министър Костадин Ангелов, който добави по време на участието си в „Панорама“ по БНТ вчера, че така мислят и не малко професионалисти в Европа. Според Кантарджиев сега е моментът, в който вече трябва да се говори за приравняването на тестовете.

„Ако преди две седмици, когато имахме по 4500 случая на ден, бяхме добавили и резултатите от антигенните тестове, щяхме да имаме 6-7 хил. заразени“, каза епидемиологът.

Миналата седмица главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че скритата заболеваемост е средно около 10-15%, защото хората с положителен резултат след антигенен тест не си правят PCR, за да избегнат ограничителните мерки.

Именно заради това през седмицата здравното министерство съобщи, че направление за PCR тест ще се издава и на хора, които са си направили бърз антигенен тест, резултатът от който е положителен. Условието е бързият антигенен тест да е направен от оторизиран изпълнител на медицинска помощ.