Любопитно

В Русия започна мащабно ваксиниране срещу Covid-19

Р усия обяви началото на мащабна ваксинация на населението с руската ваксина Sputnik V срещу Covid-19. В Москва поставянето на ваксината започна днес. Само през първите пет часа пет хиляди души са се записали за ваксината.

Лекарите, учителите и социалните работници ще бъдат първите, които ще бъдат ваксинирани. Предвижда се през декември да бъдат ваксинирани 2 милиона души.

Президентът Владимир Путин обяви началото на кампания за ваксиниране на населението в сряда, 2 декември. Министърът на здравеопазването Михаил Мурашко в началото на декември, при представянето на руската ваксина на специална сесия на Общото събрание на ООН, заяви, че Sputnik V вече е поставен на над 100 хил. души, предимно хора от различни рискови групи.

В момента Sputnik V се произвежда от три фармацевтични компании – „Генериум“, „Р-Фарм“ и „Биннофарм“. Още три компании се готвят да се включат в производството.

Потенциалният капацитет на Биннофарм е проектиран да произвежда около 1,5 милиона ампули ваксина годишно, каза в интервю за RBC Рустем Муратов, ръководител на фармацевтичния холдинг Alium. Заводът Р-Фарм обяви през септември, че ще може да произвежда около 8 милиона дози ваксина Sputnik V на месец. Генериум обеща да произведе до 100 милиона дози от ваксината, когато достигне пълния си капацитет.

Ваксината Sputnik V се съхранява при -18 градуса и се размразява непосредствено преди ваксинацията. Температурата на съхранение се определя като предимство в сравнение с ваксината на Pfizer, която съ съхранява при -70 градуса. Въпреки това се оказа, че и тази температура поражда проблеми. Необходими са специални хладилници за транспортирането, каквито има ненавсякъде в страната. Експертите посочват сложността на транспортирането като един от най-големите недостатъци на ваксината. След размразяване тя трябва да се използва в рамките на пет дни. За сравнение, ваксината на Moderna може да се съхранява в обикновен хладилник за един месец, на AstraZeneca – до шест месеца.

Ваксината няма да бъде поставяна на бременни, кърмачки, както и на хора с определени хронични заболявания.

Вицепремиерът Татяна Голикова обясни, че имунитетът се формира в рамките на 42 дни след поставяне на ваксината, като през този период на човек се препоръчва да носи маска, да се въздържа от посещение на места с много хора и също така да ограничи консумацията на алкохол.

Дъщерята на Путин изпробвала върху себе си ваксината

ЕК започна преговори за руската ваксина „Спутник V”

Руската ваксина срещу COVID-19 показа ефикасност от 92%