Днес

Елена Йончева предлага Борисов отново да бъде извикан в Брюксел заради корупцията

Елена Йончева предлага Борисов отново да бъде извикан в Брюксел заради корупцията

© Дневник

Евродепутатът Елена Йончева заяви пред Би Ти Ви, че ще предложи премиерът Бойко Борисов отново да бъде извикан в Европейския парламент, за да дава обяснения за корупционните скандали в България. Тя обясни, че групата за мониторинг върху върховенството на закона вече е изслушала няколко европейски премиери, но не и българския, защото, по думите ѝ, той „се е скрил“.

Йончева, която е член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, добави, че очаква до края на този месец ще има ново заседание на групата, на което ще направи предложението си. Тя припомни, че премиерът и главният прокурор Иван Гешев бяха извикани в комисията LIBE през август, но не се явиха пред евродепутатите и изпратиха външния министър Екатерина Захариева, заместник-главния прокурор Красимира Филипова и сегашния министър на правосъдието Десислава Ахладова.

Евродепутатът каза още, че е преследвана от българската прокуратура след началото на скандала с къщата в Барселона. „Това не е мое разследване, но аз поех от един етап ангажимент да го продължа“, обясни тя, като добави, че лично Борисов е дал заповед на бившия главен прокурор Сотир Цацаров да поиска имунитета ѝ от Европарламента.

„Чухте премиера Борисов в един запис, където той твърди, че трябва да бъда изгорена, той буквално използва тази дума. Той е дал такава заповед. Надявам се един ден да разберем защо г-н Цацаров не е могъл да откаже, кой е поръчал аз да бъда изгорена. Сега съм в черния списък на властта, на това авторитарно управление. Не се страхувам, защото тази заплаха не пречи на моята работа в Европейския парламент. Колегите ми се доверяват и аз съм докладчик по едни от най-важните теми – за медиите, за създаването на нова агенция по убежищата, за издаването на „златни паспорти“, за създаването на обща европейска отбрана“, допълни Йончева.