Любопитно

Как е по-полезно да хапваме тези храни

Н якои храни губят полезни вещества при топлинна обработка, при други това е точно обратно. При плодовете значение има и степентта на зрялост. Вижте как се променят хранителните свойства при тези храни:

Банани

Експертите съветват, ако страдате от диабет, по-добре да ядете недозрели, а не презрели банани. Когато един банан узрее, нишестето в него започва да се превръща в захар, чийто прием трябва да контролирате.

От друга страна, недозрелите банани са доста трудно смилаеми заради съдържащото се в тях устойчиво нишесте. В този случай презрелите банани са по-добри за хапване.

Домати

Свикнали сме да ядем сурови домати. Те съдържат витамин С, но експертите казват, че когато са термично преработени, имат много по-високи нива на ликопен, а това е по-мощен антиоксидант от витамин С.

Готвенето на доматите може да омекоти фибрите, които съдържат, така че да бъдат по-лесни за смилане.

Моркови

Морковите, които са толкова полезни заради своя бета каротин, имат по-високи нива на хранителни вещества, когато са термично преработени. При този зеленчук варенето може да увеличи количеството бета-каротин.

По-добре морковите да се готвят без отстранена външна обвивка, за да може да се утрои цялостната им антиоксидантна сила. В същото време нарязването им преди готвене не е най-добрата идея, защото така хранителните вещества се губят във водата.

Хляб

Установено е, че препеченият хляб има по-нисък гликемичен индекс. Този индекс има ефект върху нивото на кръвната захар, така че може да бъде по-добър вариант за диабетици.

Хлябът със закваска съдържа по-високи нива антиоксиданти и фолиева киселина, отколкото другите видове. Освен това има по-ниски нива на фитати, така че позволява на тялото да усвоява по-лесно хранителните вещества.

Сирене

Сиренето е отличен източник на протеин, но различните видове носят различни допълнителни ползи за здравето. Например, моцарелата е с по-ниско съдържание на натрий и калории, отколкото повечето други сирена.

Тя също така съдържа бактерии, които действат като пробиотици, така че може да подобри здравето на червата и имунната ви система. В същото време, в синьото сирене има повече калций, отколкото в повечето други сирена, но то може да бъде твърде солено.