България

Коледата в Гърция – у дома, пътуването между районите забранено

Гърция увеличава двойно заплатите на медици, които помагат в болниците в северната част на страната.

Депутати лекари се включват в помощ на колегите си без заплащане, предаде АНА.

Вътрешната изолация и забраната за движение между районите остава в сила и по празниците.

Гръцки медици доброволно се прехвърлят в болниците в Северна Гърция, където има липса на специалисти. По решение на парламента те получават двойно заплащане от петък

При силен натиск от пациенти с COVID-19 и при голям брой заразени от медицинския персонал директорите на болниците в Северна Гърция призоваха колеги от други части на страната доброволно да се включат в екипите.

Първо реагираха медицински сестри от островите, където заразените са малко. Последваха ги и лекарите. Дори лекари на частна практика заявиха готовност във всеки момент да се включат в общинските болници. В същото време всички депутати медици вече работят в болниците без заплащане, съобщават от парламента.

Очаква се до края на годината Гърция да получи първата доставка на ваксината и да започне масово ваксиниране първо на групите в риск, заяви министърът на здравеопазването.

Премиерът Кириакос Мицотакис призова лидерите на партиите първи да се ваксинират.

Специалистите все още не са единодушни за причините, довели до взрив на заразените предимно в Северна Гърция въпреки наложената строга карантина повече от месец. До 14 декември се удължава времето на строгите мерки. Отварянето на заведения и училища остава за началото на следващата година, съобщиха министри.