Политика

Обрат в полза на потребителя: Социалната дистанция приближи банката до клиентитеВ края на годината традиционно различни организации обявяват дума на годината, цвят на годината, класация за годината… Без изненади, речникът „Уебстър“ избра „пандемия“ за дума на 2020 г., а броени дни преди това речникът „Колинс“ обяви термина „локдаун“ за най-точно описващ годината. За УниКредит Булбанк думата на 2020 е „дигитализация“.

Първите две думи – „пандемия“ и „локдаун“ – ясно очертават от какво имат потребност клиентите и то е: да ползват повече банкови услуги и продукти от сигурността и удобството на дома си. И това да е лесно, защото работата с десетки и разнообразни приложения и платформи стана уморителна за всички.Само за година

Развитието на дигиталните канали не е новост в стратегията на УниКредит Булбанк, но 2020 г. определено се превърна в годината на иновациите за водещата банка в страната.

От началото на годината клиентите на УниКредит Булбанк имат възможност да подписват документи и договори изцяло дистанционно в мобилното приложение Булбанк Мобайл. За всяка нова сделка клиентът се свързва с Центъра за контакт с клиенти и не е необходимо да идва във филиала за подпис договор на хартия.

От средата на май всеки българин може да стане клиент на УниКредит Булбанк, като си открие сметка със селфи – само с помощта на своя смартфон, като свали Булбанк Мобайл и следва описания процес. Необходима му е единствено неговата лична карта.

Допълнително удобство за всички клиенти на банката, ползващи мобилно банкиране, е и предоставената възможност да заявят нова дебитна карта, да я получат вкъщи и да я активират в своето мобилно банкиране, при което получават и ПИН код.

С друг нов продукт на банката – наскоро представената шопинг карта, нейните притежатели могат да разсрочат плащането на всяка своя покупка на няколко месечни вноски.

Плащанията – без контакт

Всички карти, издавани от банката, са безконтактни и това опростява и ускорява плащанията. Очакванията на експертите на банката са за сериозно допълнително увеличаване на безконтактните плащания през 2021 г.

През 2020 г. УниКредит Булбанк даде възможност на всички свои картодържатели да плащат с телефоните, като дигитализират картите си. Картодържателите на банката с карти Visa или Mastercard с iOS устройства могат да използват услугата Apple Pay. Картодържателите, независимо на кой от двата бранда, които позлват Android, пък могат да разчитат на своя дигитален портфейл.

Плащането с безконтактни методи, при това при повишения до 100 лева лимит, било то с карта или смартфон, се възприема като предимство и от гледна точка на извънредната ситуация с Covid-19.

А бъдещето?

За следващата година плановете на банката са за нов дизайн на приложението Булбанк Мобайл, който да направи използването му още по-лесно. Ще бъде добавена възможност за заявяване на допълнителни продукти като кредитни карти, застраховки и инвестиции.

Основната цел на банката е да бъде близо до клиентите и мобилното приложение е идеалната платформа за това – 24 часа 7 дни в седмицата.

УниКредит Булбанк ще продължи да предлага на клиентите си лесни за използване банкови продукти и услуги.

„Искаме да улесним живота на нашите клиенти . За да постигнем това, в следващите години ще им дадем възможност да извършват напълно дистанционно своите ежедневни и основни банкови операции – трансакции, плащане на битови сметки, получаване на карти вкъщи и дори закупуване на основни продукти като парични заеми или кредитни карти. Под дистанционно имаме предвид или със смартфон, или през център за контакт с клиенти, ако клиентът все пак иска да разговаря с банков служител“, обобщава Джакомо Волпи, директор „Банкиране на дребно” в УниКредит Булбанк.

Социалната дистанция – необходимост заради пандемията, стана катализатор за развитие на плаформите, чрез които банката е по-близо до клиентите повече от всякога.