Днес

След акцията по изваждането им на светло: автомобилите на газ се оказаха със 70% повече

След акцията по изваждането им на светло: автомобилите на газ се оказаха със 70% повече

© Георги Пауновски

Броят на леките автомобили в страната, които използват за гориво пропан-бутан и метан, се е увеличил със 66.8% в рамките на година, показват данните на „Пътна полиция“ за регистрациите за първите 11 месеца на годината. Ако към 1 декември 2019 г. на газ са били 201 776 коли, сега те са 336 563.

Край на гратисния период

Обяснението се крие в това, че през февруари пътните полицаи започнаха масово да глобяват, ако използването на това гориво не е вписано в талона на колата. Санкцията започна да се прилага шест години след въвеждането на изискването. Това доведе до опашки пред пунктовете на „Пътна полиция“ за смяна на документите и така хиляди автомобили, газифицирани, след като са били минали първоначална регистрация, се оказаха обхванати от статистиката.

На фона на епидемията от коронавирус, за да няма струпване на хора, гратисният период, в който глоби не се налагат, беше удължен два пъти и последно беше краят на ноември. Ново удължаване на срока не се предвижда, уточниха от Дирекция на полицията за „Дневник“. Така, всеки, който е сложил газова уредба на колата си, след като тя е била регистрирана в „Пътна полиция“ има три години да отбележи промяната, като смени големия и малкия талон на колата си. Ако това не бъде направено, глобата е 150 лева.

Сериозен ръст на търсенето на електромобили и хибриди

Поглед към данните за използваното гориво от леките коли показва също, че сериозно се е повишил интереса към електромобилите, като техният брой се повишава с над 65% и на ток се движат 1876 леки коли. Обяснението може да се търси в сериозните сделки от ноември миналата година до сега, свързани с разширяването на автопарка от коли на първата услуга за споделени автомобили Sрark, както и в падането на цената на подобни модели на вторичния пазар.

Интересът към хибридите се повишава с почти 41%, като двигател с вътрешно горене и електромотор използват 11 424 леки автомобила. Запазва се тенденцията на намаляване на броя на колите на бензин – с почти 11%. Докато дизеловите са с 3% повече (виж графиката).

Пандемията сви продажбите на нови автомобили с 37%

Данните на „Пътна полиция“ за регистрациите показват, че икономическата криза, предизвикана от епидемията от коронавирус, е свил продажбите на нови леки и лекотоварни автомобили (категории М1 и N1) с 36.79%. Ако преди години в пътна полиция са били регистрирани 39 858 от тях, сега са заведени на отчет 25 193.

Междувременно от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) представиха през седмицата идеята си и в България да се въведе скрапинг програма. Нейната цел е да намалява всяка години около 9000 автомобили на възраст 15 и повече години, които да бъдат заменяни с нови.

Предложението е за покупката на електромобил държавата да дава субсидия от 10 хил. лв., за хибрид 7500 лв., а за всеки автомобил с екологична категория Euro 6d 5 хил. лв.

Сметките на ААП показват, че годишно подобна програма ще струва на бюджета 50 млн. Лв, но пък в нео ще влязат 70 млн. лв от внесено ДДС, корпоративен данък и данък дивидент, годишния данък „превозно средство“ и от винетни стикери.

Спадът и продажбите на употребявани автомобили

Българинът е по-предпазлив и при покупката на кола на старо, като там спадът на регистрациите е почти 20 на сто (169 803 срещу 211 151). Естествено, почти 123 хил. са на възраст повече от 10 години.

При новите леки и лекотоварни автомобили най-търсени са моделите на „Дачия“ (3276 продажби), „Рено“ (3139) и „Шкода“ (2543). При употребяваните все така най-популярни са германските „Фолксваген“ (24 937 регистрации), „Мерцедес“ (19 371), „Ауди“ (12 780), БМВ (12 719) и „Опел“ (11 778) (виж графиките).

Като цяло данните на „Пътна полиция“ за регистрираните пътни превозни средства в страната показват, че към 1 декември техният брой се е повишил с 1.39% и те са 3 794 059. От тях леките автомобили са 2 853 329 (+1.12 на сто).