Политика

Адвокат притежава всички права върху бранда "Диего Марадона"Близките на Диего Марадона получиха още един студен душ, само ден, след като стана ясно, че легендата е извадил от списъка на наследниците си бившата си съпруга и двете им дъщери, както и че има още две деца в Испания.

Фирма, собственост на последния адвокат на Диего Армандо Марадона – Матиас Морла е собственик на запазените марки El 10, Maradona, El Diego, La Mano de Dios, Diegol и още 54 подобни наименования, свързани с името на легендарния футболист, който почина на 25 ноември.Според официалния вестник на провинция Буенос Айрес на 11 юни 2015 година Морла създава Sattvica SA. Името идва от санскрит и означава дарен с чистота и е популярно мъжко име в Индия.
Морла е вписан като президент на компанията, която се намира на 22-ия етаж на сграда на улица „Росарио Вера Пеналоса“ в Пуерто Мадеро, а неговият баджанак Масимилиано Помарго, който по-късно стана секретар на Диего, е вписан като алтернативен директор.

„Предметът на дейност на тази компания е да развива самостоятелно и/или трети страни и/или с трети страни или в страната или в чужбина на следните дейности: придобиване, собственост, искае, притежаване, покупка, разпределение, трансфрериране, линензиране, франчайз, лицензиране на грантове, регистриране и придобиване на търговски марки, имена, права за ползване, притежаване и използване на патентни, индустриални модели и дизайни, домашни потреби, ноу-хау, интернет домейни и други сходни неща свързани с интелектуалната и индустриалната собственост, както и да ги лизензира“, се казва в официалното съобщение.

Самият Морла е вписан като служител на фирмата от септември тази година. Според данните, които могат да се намерят в Националния институт за интелектуална собственост (INPI), Sattvica SA притежава 100% от всички споменати брандове. Според тези документи няма други собственици и името на Марадона не се появява никъде. Нещо повече, според един документ от 2017 година показва, че Диего Марадона е предоставил всички права на бранда „Диего Армандо Марадона“ на фирмата.

Така Морла и Помарго в момента притежават едно от най-големите търговски марки в света, особено ценни след смъртата на Диего. Така всеки, който изка да ги използва ще трябва да плаща на Морла и баджанака муц.