Днес

Жертвите и заразените с коронавируса по света (карта)

Жертвите и заразените с коронавируса по света (карта)

© Reuters

p:first-of-type::first-letter { float: none; font-size: 17px; line-height: 1.42em; padding: 0; } ]]> От 31 март тази карта ще се обновява веднъж седмично. Данните в реално време следете тук.

От 4.4 млн. заразени за седмица близо 1.3 млн. са в Съединените щати, а починалите за същия период достигат 15 хил. САЩ отново изглеждат като епицентър на пандемията в момент, когато ограниченията в Европа забавиха разпространението на коронавируса.

Последното важи за държави като Франция, Италия и Испания, които междувременно обявиха, че за коледните празници ще има ограничения, за да не се загуби постигнатото. Същевременно в част от европейските държави се достигна почти рекордна смъртност; близо 5000 са починалите с коронавирус в Италия например.

В Източна Европа относителният прираст на случаите остава значителен – такава е ситуацията и в Латвия, и в Полша (където вече има над 1 млн. случая), и в Румъния (където броят им надвиши 500 хил.). Хърватия регистрира над 24 хил. заразени за седмица при значително по-малко население от българското. На Балканския полуостров е значителен броят на новозаразените и в Босна и Херцеговина, Сърбия и Турция.

В Източна Азия все още няма данни за втора вълна при пандемията, но в Южна Корея отново се отчете увеличение. В Близкия изток Иран стана първата държава с над 1 млн. заразени. В няколко държави в региона, като Египет, ситуацията изглежда под контрол. В Израел, който стана модел за успешна втора карантина, случаите отново се увеличават и достигнаха 10 хил. за седмица – блокада ги бе свела до под 1000 на ден след пикови стойности от близо 9000 през есента.

(Обновена на 6 декември в 20:18 ч.)