Днес

Либерали и социалисти се изравниха на изборите в Румъния, крайнодесните влизат в парламента

Либерали и социалисти се изравниха на изборите в Румъния, крайнодесните влизат в парламента

© Reuters

Управляващите центристи на премиера Людовик Орбан са с изравнени сили със социалдемократите на изборите тази вечер. Това сочат данни на института CURS Avantgarde да дава разлика от пункт между тях и управлявалите допреди по-малко от година и свалени с вот на недоверие социалдемократи. Сегашните изследвания обаче не включват резултатите от чужбина.

С днешния вот силите на Орбан същевременно увеличават подкрепата си с почти една трета и премиерът вече определи партията си като „победител“. Освен това в парламента вероятно за пръв път ще влезе получилия над 5% (изборния праг) Съюз за единство на румънците, който иска обединение на Румъния и Молдова.

Според една от анкетите социалдемократите, макар и да водят пред Националлибералната партия на Орбан, са се сринали с близо 15 пункта до 30.5 на сто. Опонентът следва с 29 на сто и 9 пункта подобрение спрямо 2016 г.

Подкрепата за Орбан спадна в последните месеци покрай коронавирусната пандемия. Кабинетът му на малцинството обещаваше да поведе Румъния към модернизация, но възникналата криза вероятно бе сред факторите, стопили подкрепата от близо 40% на около 30.

Роля на балансьор може да наскоро формираният около Съюза за спасение на Румъния центристки алианс USR-Plus, който според сегашните данни взима близо 16 на сто.

Румъния получи поздравления от Еврокомисията, че се върна към реформите, след като до свалянето на PSD прокарани закони се смятаха от Брюксел за заплаха за принципите на правовата държава. Партията силно бе белязана от опитите на лидера Ливиу Драгня да избегне проблемите си с правосъдието, но в крайна сметка той бе осъден за корупция.