Политика

Лъчезар Борисов: На финал сме със силен инвеститор в машиностроенетоСтраната ни се справя 50% по-добре от средното за ЕС

Инвестиран е доста голям антикризисен ресурс в икономиката. Мерките ще продължат и през цялата следваща година. Отговорността е огромна – боря се за скорост, публичност и прозрачност. Съгласуваме всичко с бизнеса. До края на годината и в началото на следващата ще имаме още средства, които ще бъдат инвестирани в бизнеса. Това заяви пред БНР министърът на икономиката Лъчезар Борисов.Той поясни, че помощта за предприятията, която минава през Българската банка за развитие, е гаранционна и процедурата се разширява – увеличава се размерът на кредитите и се облекчават условията към банките.

На заседание в сряда ще се случи същото за кредитите за физически лица, които се гарантират от ББР и са безлихвени. Ще увеличим лимита за физическо лице до 6900 лева и ще облекчим условията. Стартира и процедура – до 3,5 млн. лева кредити през Фонда на фондовете. Общият ресурс, който бихме могли да мобилизираме в банковия сектор през ББР и Фонда на фондовете, е около 2,8 млрд. лева, каза още министърът.

От предварителните данни за третото тримесечие на БВП се вижда, че инвестициите започват да дават добри сигнали за възстановяване по отношение на загубеното – структурата на БВП и показателят бруто-капиталообразуване, допълни той.

Министърът съобщи, че страната ни е на голям финал със силен международен инвеститор и уточни, че става въпрос за фирма в сферата на машиностроенето. България стои много добре на международната инвестиционна сцена, каза министър Борисов.

По повод Националния план за възстановяване на България Борисов уточни, че идеята е да се трансформира цялата икономика. Ще има отделно перо за работещия бизнес и отделен фонд за дигитализация, модернизация, иновация, зелен бизнес.

Според министъра страната ни се справя 50% по-добре от средното за Европейския съюз по макроикономическите показатели.