Любопитно

От 8 декември започват да инжектират ваксината на Пфайзер/Бионтех

В еликобритания ще стане първата страна в света, която започва да използва иновативната ваксина на Пфайзер и германската компания Бионтех срещу коронавируса.

Първите дози ще бъдат инжектирани във вторник, като приоритет ще се дава на хората над 80 години, здравни работници на първа линия и обитатели и персонал на старчески домове.

От ваксината на Пфайзер/Бионтех се поставят две дози с интервал от три седмици. Ваксината се основава на иновативен подход, при който се инжектира част от генетичния код на вируса и така имунната система на ваксинирания се подготвя да се бори с коронавируса. Клиничните изпитвания в САЩ, Германия, Бразилия, Аржентина, Южна Африка и Турция показват 90% защита срещу коронавируса 7 дни след втората инжекция. Засега не е известно колко дълго ще трае изграденият имунитет.

Великобритания е поръчала общо 40 милиона дози от ваксината. Това е достатъчно за ваксиниране на 20 милиона души в 67-милионната страна.
Очаква се първата седмица да са налични около 800 000 дози.

Първите дози от ваксината вече са пристигнали от Белгия и са складирани на различни места в страната за проверка на качеството, съобщи здравното министерство. Кампанията по ваксинация във Великобритания съвпада с критично важен момент от преговорите й с ЕС за търговско споразумение за периода след Брекзита. Преходният период изтича на 31 декември и при излизане на Великобритания от ЕС без споразумение ще настъпят сериозни смущения в движението на стоки между нея и страните от ЕС като Белгия. Вестник „Обзървър“ съобщи днес, че при необходимост десетки милиони дози ваксина ще се доставят във Великобритания с военни самолети, за да се избегнат евентуални забавяния по пристанищата.

Ваксината на Пфайзер и Бионтех трябва да се съхранява при температура минус 70 градуса, а в обикновен хладилник срокът й на годност е само пет дни. Затова на първо време ваксината ще се поставя в 50 болници, а от 14 декември общопрактикуващите лекари ще я поставят в над 1000 ваксинационни центъра из страната.

Британската кралица Елизабет Втора, която е на 94 години, и съпругът й Филип, който е на 99 години, заявиха, че ще съобщят кога са се ваксинирали.

В някои градове в страната бяха организирани демонстрации против ваксинирането – вижте във видеото.

В Русия започна мащабно ваксиниране срещу Covid-19

Д-р Брънзалов за ваксините: „Стига сме се „филмирали“ с конспирации за чипове

Изследване: Ваксината на Moderna дава имунитет от поне три месеца

Борисов: Ваксините ще бъдат с гаранцията от Европейската агенция по лекарствата