Днес

"Право на помилване" или какви са хората, които искат предсрочно да напуснат затвора

Съвсем скоро, на 10 декември, започва „нулевото издание“ на международния филмов фестивал за документално кино Sofia DocuMental, който ще поднесе на българската публика специална селекция от 15 филма по важни и социално значими теми. Фестивалът ще продължи до 18 декември, но заради мерките за ограничаване на пандемията ще се проведе изцяло онлайн.

В дните на фестивала всички филми ще бъдат гледани онлайн тук срещу закупуването на билет. Един от тях е и филмът „Право на помилване“, който разказва за хората, които копнеят за право на помилване в най-големия затвор в Литва. Лентата е удостоена с голямата награда на един от най-престижните форуми за документално кино „ДокЛайпциг“ и е пример за високоестетично документално кино.

На 12 декември (събота) от 20.00 часа е организирана и специална среща с екипа на филма, в която участие ще вземе и Николай Георгиев, ставрофорен иконом и капелан на затворническите параклиси в България

Организатори на фестивала са Балкански документален център-София и Фондация „Конрад Аденауер“, а „Дневник“ е медиен партньор на събитието и всеки ден до началото на фестивала ще представя на читателите си трейлър на един от най-интересните филми от фестивала.
Гледайте трейлъра на
„Право на помилване“, а още за фестивала може да научите тук , тук и тук.