Любопитно

Северна Корея в строга карантина, разстрел за неспазване

М аксималното ниво на карантина е наложено от властите на КНДР, съобщи информационната агенция на Северна Корея тази седмица. Според агенцията третото ниво на карантина предвижда ограничения за движението на гражданите, максимален контрол върху обществените обекти, пълна изолация на регионите, спиране на учебните занятия в образователните институции. Затворени са някои търговски обекти, заведения за обществено хранене и бани.

Властите в Северна Корея твърдят, че в страната не е имало случаи на коронавирусна инфекция. Редица международни експерти поставят под съмнение подобни твърдения. Причината за съмнение според тях е недостатъчният обем на проведените тестове. Според СЗО към 25 ноември 16 914 граждани са преминали официално тестване за коронавирусна инфекция в КНДР, включително около 5 хиляди души през последния месец.

50-годишен мъж е бил публично екзекутиран като наказание за нарушаване на ограничителните мерки, наложени на фона на коронавируса, съобщи Радио Свободна Азия. Осъденият на смърт мъж е бил обвинен в контрабанда с китайски бизнес партньори през границата, която е затворена.

Властите организираха публична екзекуция чрез разстрел, за да изплашат местните жители в граничната зона, тъй като имаше много контакти с хора от другата страна на границата, включително много контрабанда, разказва източник на радиото.

В същото време Ройтерс.съобщи, че Китай е осигурил на севернокорейския лидер Ким Чен-ун и на неговото семейство експериментална ваксина за коронавирус. Това твърди американски анализатор, като се позова на два източника от японското разузнаване.

Хари Казианис – експерт в анализаторския Център за национални интереси, базиран във Вашингтон, твърди, че Ким Чен-ун и няколко високопоставени севернокорейски представители са били ваксинирани. Остава неясно обаче с ваксината на коя компания, посочва експертът.

Китайското външно министерство не може да потвърди съобщенията за ваксиниране на лидера на Северна Корея с разработена в Китай ваксина, заяви говорителката на ведомството Хуа Чунин. „Не мога да потвърдя тази информация, тъй като не съм чувала подобно нещо“, заяви на редовен брифинг говорителката и добави: „Китайската ваксина ще стане достъпна в целия свят, ще я предоставим на първо място на развиващите се страни“.

ООН: Някои жители на Северна Корея гладуват

В Северна Корея: „Предайте кучетата си за месо в ресторантите“

Това е най-могъщата жена в Северна Корея